Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zviedrijas pilsētā Eskilstunā atrodas pasaulē pirmais lietotu preču tirdzniecības centrs "ReTuna". Šogad tajā iemitinājies arī "Ikea" otrreiz lietojamo preču veikals.

Zviedrijā aizvien iecienītāka kļūst lietotu mantu tirdzniecība, valstij cenšoties kļūt karbonneitrālai līdz 2045. gadam, tādēļ pirms vairākiem gadiem pilsētā Eskilstunā atvērts īpašs tirdzniecības centrs, kurā tiek tirgotas tikai jau kādreiz izmantotas preces. Augot sabiedrības interesei par vides aizsardzību un lietu atkārtotu izmantošanu, aizvien vairāk klientu apmeklē tirdzniecības centru, lai iegādātos reiz jau lietotas lietas.

Eskilstuna atrodas 100 kilometru attālumā no Zviedrijas galvaspilsētas Stokholmas, un tajā mīt 100 tūkstoši iedzīvotāju. Pilsēta kopš 90. gadiem sevi cenšas pozicionēt kā ekoloģiska pilsēta.

"Tradicionāli mēs esam industriāla pilsēta, un tas rada mums rada konkrētus sarežģījumus," portālam "CTGN" sacījis pilsētas mērs Džimmijs Džansons. "Mēs domājām, ka mums jāatrod lietas, kas var audzēt mūsu pārliecību un par kurām varam uzņemties atbildību," viņš uzsvēris.

"ReTuna" atklāts 2015. gadā, un tā nosaukumā apvienots pilsētas nosaukums ar veikala darbības profilu (re- no "recycled). Lielveikals iekļauts arī Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā pasaulē pirmais iepirkumu centrs, kas izveidots, lai tirgotu salabotas, pārstrādātas un atjaunotas lietas. Saskaņā ar centra datiem, veikalu ik gadu apmeklē 250-300 tūkstoši cilvēku. Kopējā veikala platība ir aptuveni 5000 m2, un tajā strādā 50-65 darbinieki.

Divstāvu veikalā izvietotas visdažādākās preces – mēbeles, apģērbi, ziedi, sporta preces, būvmateriāli un daudz kas cits.

"Manuprāt, ir aizraujoši atrast kaut ko, ko cilvēki jau ir izmantojuši, un turpināt to lietot," teicis kāds klients. "Ja jūs skatieties uz lietām, kas šeit tiek tirgotas, tās izskatās gluži jaunas. Tad kādēļ iegādāties jaunas lietas?" viņš piebildis.

Gandrīz ikvienu lietu, kas tiek tirgota centrā ietilpstošajos veikalos, ir ziedojuši iedzīvotāji, atstājot to speciālā vietā pie lielveikala. Tad tās paņem darbinieki, un prece tiek atjaunota, uzlabota, lai dotu tai otru dzīvi.

Šogad savu veikalu tirdzniecības centrā atvēris arī "Ikea", un tajā tiks tirgotas lietotas mēbeles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!