Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna ieviesusi jaunus noteikumus, atbildot uz ASV sankcijām, tādā veidā vēloties pasargā savas valsts uzņēmumus no "nepamatotiem" ārvalstu likumiem, informē BBC.

Plānots, ka pirmdien, 11. janvārī, trīs lielu Ķīnas telekomunikāciju kompāniju akcijas, kas iekļautas Ņujorkas Fondu biržas sarakstā, tiks no tā izslēgtas, pamatojoties uz iespējamām saitēm ar Ķīnas militārajiem uzņēmumiem. Birža izslēgs "China Mobile", "China Telecom" un "China Unicom Hong Kong"akcijas, balstoties uz Donalda Trampa novembrī parakstīto rīkojumu.

Pēdējos mēnešos ir vērstas vairākas darbības pret Ķīnas uzņēmumiem, tostarp "TikTok", "Huawei" un mikroshēmu ražotāju "Semiconductor Manufacturing International Corporation". Piemēram, pagājušajā nedēļā Tramps parakstīja rīkojumu, kas aizliedz darījumus ar astoņām ķīniešu lietotnēm, tostarp populāro maksājumu platformu "Alipay", kā arī "WeChat Pay". ASV prezidents apgalvojis, ka šādas tehnoloģiju kompānijas dalās datos ar Ķīnas valdību, apsūdzības kompānijas ir noliegušas.

Ķīnas Ekonomikas ministrija sestdien savā paziņojumā informēja, ka valsts ievieš jaunus noteikumus par "pretdarbību nepamatotai ārvalstu likumu piemērošanai". "Juridiskās personas, kuru intereses tiek aizskartas pēc ārvalstu normatīvo aktu piemērošanas, var vērsties tiesā un pieprasīt kompensāciju par nodarīto kaitējumu," teic Singapūras Nacionālās universitātes Austrumāzijas institūta direktors Berts Hofmans. "Valdība var veikt arī citus pretpasākumus."

Pasākumi, kas stājās spēkā nekavējoties, tieši nemin ASV, lai gan Ķīna jau sen sūdzējusies par ASV sankcijām un tirdzniecības ierobežojumiem. Tomēr juridiskie eksperti norāda, ka nav skaidrs, kā jaunais likums tiks īstenots.

"Vēl viens jautājums, kas jānoskaidro, ir, vai rīkojums ir vērsts uz sankcijām pret Ķīnu konkrēti vai sankcijām, kas vērstas pret trešo valsti, piemēram, Irānu vai Krieviju, kas negatīvi ietekmē Ķīnas uzņēmumus," norāda "Steptoe & Johnson" advokāts Nikolass Tērners. "Uzņēmumiem ar nozīmīgām biznesa interesēm Ķīnā, iespējams, būs jādarbojas daudz uzmanīgāk turpmāk."

Ķīnas tieslietu profesore Honkongas universitātē Andžela Žanga piebilst, ka, apsverot scenāriju, ka, piemēram, Eiropas banka iesaldē kādas Ķīnas amatpersonas aktīvus, kurus ASV ir sankcionējusi, Ķīnas jaunais likums ļaus amatpersonai iesūdzēt tiesā Eiropas banku, lai atgūtu savus zaudējumus."

Tērners uzskata, ka Ķīna arī aizsargā sevi pret turpmākām sankcijām, ko Tramps varētu ieviest, pirms viņš pametīs Balto namu šomēnes. "Iespējams, pirms 20. janvāra tiks pieņemti vēl kādi noteikumi, pamatojoties uz ASV Valsts departamenta paziņojumiem, lai gan nav palicis daudz laika, lai pieņemtu jaunus noteikumus, ņemot vērā situāciju," viņš piebildis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!