Foto: AFP/Scanpix

Piektdien naftas cena turpina iepriekšējo dienu ieņemto augšupeju, un ASV jēlnaftas cena sasniegusi augstāko līmeni pēdējā gada laikā, raksta "Reuters".

Cenas pieaugumu veicina signāli par ekonomikas atveseļošanos ASV, kā arī nesenā vienošanās naftas ražotāju vidū samazināt jēlnaftas ražošanas apjomus.

Rezultātā ASV WTI nākotnes kontrakta cena pieauga par 0,9% līdz 56,73 dolāriem par barelu. Vienā brīdī cenai pat izdevās sasniegt 56,75 dolārus, kas ir augstākā atzīme kopš pērnā gada 22. janvāra. Šonedēļ naftas cena ir pieaugusi par gandrīz 9%, kas pagaidām ir straujākais nedēļas pieaugums kopš oktobra.

Savukārt "Brent" nākotnes kontrakta cena pieauga par 0,8% līdz 59,28 dolāriem par barelu. Iepriekš tā sasniedza 59,32 dolārus par barelu, kas ir augstākais līmenis kopš pērnā gada 20. februāra.

Tirgus dalībnieku vidū optimismu veicinājuši jaunākie dati, kas liecina par spēcīgāku pieprasījumu, nekā gaidīts, pēc ASV precēm decembrī.

Tāpat cenas pieaugumu veicina pieprasījuma pieaugums no Ķīnas, kas balsta tirgu.

Jau ziņots, ka naftas ieguvējvalstu grupa OPEC+ 5. janvārī vienojās, ka kopējais naftas ieguves apjoms februārī un martā samazināsies.

Lai nodrošinātu, ka tirgus netiek pārpludināts ar naftu laikā, kad ar koronavīrusa pandēmiju saistītie riski pieprasījumam saglabājas augsti, Saūda Arābija nolēmusi naftas ieguvi abos mēnešos samazināt par vienu miljonu barelu dienā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!