Foto: Pexels.com, Grape Things

Austrālija Pasaules Tirdzniecības organizācijai (PTO) ir iesniegusi oficiālu sūdzību par Ķīnas pērn piemēroto 218% tarifu austrāļu vīniem, ziņo BBC.

Ķīna ir viens no lielākajiem Austrālijas tirdzniecības partneriem, taču pērn abu valstu attiecības saasinājās, kad austrāļu valdība pievienojās starptautiskajiem aicinājumiem izpētīt globālās pandēmijas izcelsmi.

Tas saniknoja Ķīnu un, kā norāda Austrālijas valdība, tā pacēla tarifus vīniem, lai piespiestu valsti atkāpties no aicinājumiem izpētīt Covid-19 pirmsākumus. Ķīna ir lielākais Austrālijā ražoto vīnu tirgus, tādēļ tarifa pieaugums vietējiem ražotājiem ir bijis īpaši smags.

Ķīnas oficiālā pozīcija ir, ka Austrālijas ražotāji Āzijas lielvalsts tirgū nodarbojas ar dempingu, piedāvājot krietni zemāku produkcijas cenu, lai izspiestu konkurentus un iegūtu lielāku tirgus daļu.

Nu, kā ziņo BBC, Austrālija ir iesniegusi formālu sūdzību PTO.

Austrālijas vīnogu audzētāju un vīndaru savienības vadītājs Tonijs Bataglens sacījis, ka šī valdības rīcība ir pareiza, jo strīdam nav "ātra risinājuma." Viņš uzskata, ka iesniegums organizācijā ļaus abām valstīm uzsākt dialogu, lai rastu kopīgu risinājumu.

Dati liecina, ka 2019. gadā austrāļu vīndari uz Ķīnu eksportēja dzērienus 325 miljonu Austrālijas dolāru vērtībā (apmēram 240 mljoni ASV dolāru), bet pērn eksporta kopsumma veidoja tikai 12 miljonus Austrālijas dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!