Foto: Reuters/Scanpix

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) otrdien nedaudz samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, ņemot vērā gaidāmo nevienmērīgo globālās ekonomikas atlabšanu no koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes.

OECD prognozē, ka globālā ekonomika šogad pieaugs par 5,7%, nevis 5,8%, kā tika lēsts maijā.

Organizācija norāda, ka pasaules ekonomikas izaugsme šogad ir paātrinājusies, pateicoties spēcīgam politiskajam atbalstam, efektīvu vakcīnu izstrādei un aktivitātes atlabšanai vairākās nozarēs. Pasaule iekšzemes kopprodukts (IKP) jau ir pārsniedzis līmeni, kāds bija novērots pirms pandēmijas izraisītās krīzes, taču vairākās valstīs joprojām saglabājas ekonomikas izaugsmes un nodarbinātības atšķirības, jo sevišķi jaunattīstības un attīstošajās valstīs, kur vakcinācijas aptvere ir ļoti zema.

Vienlaikus OECD otrdien paaugstinājusi pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi nākamajam gadam līdz 4,5%, salīdzinot ar iepriekš lēto 4,4% kāpumu.

Jaunākās prognozes arī liecina, ka ASV ekonomika šogad pieaugs par 6%, nevis 6,9%, kā tika lēsts iepriekš. Nākamajam gadam valsts IKP kāpuma prognoze palielināta par 0,3 procentpunktiem - līdz 3,9%.

Tikmēr eirozona ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam OECD palielinājusi par vienu procentpunktu - līdz 5,3%, bet nākamajam gadam tā paaugstināta par 0,2 procentpunktiem - līdz 4,6%.

Ķīnas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam organizācija saglabājusi nemainīgas attiecīgi 8,5% un 5,8% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!