Foto: AFP/Scanpix

Naftas cena pirmdien pieauga līdz 79 ASV dolāriem par barelu, ko veicināja ierobežotais piedāvājums un cerības uz turpmāku pieprasījuma atjaunošanos 2022. gadā, raksta "Reuters".

Šādas prognozes veicināja tirgus dalībnieku vidū dominējošais viedoklis, ka Omikrona paveids, visticamāk, būtiski nepasliktinās ekonomikas perspektīvas.

Lībijas naftas ieguves apjomi uz nedēļu tiks samazināti par 200 tūkstošiem barelu dienā cauruļvada apkopes dēļ. Paredzams, ka OPEC un tās sabiedrotie, otrdienas sanāksmē pieturēsies pie plāna pakāpeniski palielināt ražošanas apjomus.

"Brent" markas naftas cena pakāpās par 0,95 dolāriem jeb 1,2% līdz 78,73 dolāriem par barelu, bet ASV WTI cena pieauga par 1,03 dolāriem jeb 1,4% līdz 76,24 dolāriem.

"Inficēšanās skaitļi pieaug, un vairākas valstis ieviesušas ierobežojumus, tādēļ investoru noskaņojums ir viegli ievainojams," komentējis kompānijas "PVM" eksperts Tamass Varga. "Tomēr izskatās, ka pašreizējais paveids rada daudz vieglākus simptomus nekā tā priekšteči, kas var ļaut mums vieglāk iziet cauri ceturtajam pandēmijas vilnim," viņš piebildis.

Arī "UBS" analītiķi paredz, ka "Brent" cena šogad varētu pieaugt līdz 80-90 dolāru robežai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!