Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti prasa papildu sankcijas, tostarp "pilnībā ieviest Krievijas naftas, ogļu, kodoldegvielas embargo un pēc iespējas ātrāk īstenot gāzes importa embargo".

Embargo jānāk kopā ar plānu, ar kuru īstermiņā nodrošināt ES energoapgādi, kā arī pakāpeniskiem pasākumiem "sankciju atcelšanai gadījumā, ja Krievija veic pasākumus, lai atjaunotu Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās, un pilnībā izved savu karaspēku no Ukrainas teritorijas".

Rezolūcija pieņemta ar 413 balsīm par, 93 pret un 46 atturoties.

Tagad prioritātei ir jābūt spēkā esošo sankciju pilnīgai un efektīvai īstenošanai visā ES un ar ES starptautisko sabiedroto palīdzību, uzskata EP deputāti. Viņi aicina ES vadītājus un citu valstu vadītājus izslēgt Krieviju no G20 un citām daudzpusējām sadarbības organizācijām, piemēram, ANO Cilvēktiesību padomes, Interpola, Pasaules Tirdzniecības organizācijas, UNESCO un citām, kas "būtu svarīgs apliecinājums tam, ka starptautiskā sabiedrība neatgriezīsies pie tādām attiecībām ar agresoru valsti, kādas bija ierastas".

Lai palielinātu sankciju efektivitāti, Parlaments aicina izslēgt no SWIFT sistēmas Krievijas Federācijas bankas un aizliegumu ES teritoriālajos ūdeņos ienākt un piestāt ES ostās visiem ar Krieviju saistītiem kuģiem. Viņi prasa arī aizliegt kravu autopārvadājumus no Krievijas un Baltkrievijas teritorijas un uz to un konfiscēt visus aktīvus, kas "pieder Krievijas amatpersonām vai oligarhiem, kuri saistīti ar Putina režīmu, viņu pilnvarotajiem pārstāvjiem un aizsegpersonām".

Norādot uz Baltkrievijas atbalstu karam pret Ukrainu, EP deputāti pieprasa, lai "sankcijas pret Baltkrieviju atbilstu sankcijām, kas ieviestas pret Krieviju", lai tādējādi izslēgu jebkādas nepilnības, kas ļauj V. Putinam sankciju apiešanai izmantot A. Lukašenko atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!