Foto: Shutterstock

Igaunijas valdība apstiprinājusi un iesniegusi izskatīšanai parlamentā regulējuma projektu, kas paredz noteikt, ka bezdarbnieka pabalsta izmaksas ilgums automātiski mainīsies atkarībā no darba tirgus situācijas.

Regulējuma projekts paredz, ka bezdarbnieka pabalsts tiek izmaksāts ilgāku laika periodu tad, kad darba tirgus situācija ir slikta un bezdarbs pieaug. Savukārt periodos, kad darba atrašanas iespējas ir vieglākas un bezdarba līmenis ir zems, pabalsts tiks izmaksāts tā dēvēto bāzes laiku, informēja Igaunijas Sociālo lietu ministrijā.

Laikā, kad ekonomika stagnē, bezdarba pabalsta izmaksas periods tiks pagarināts par 60 dienām sociāli apdrošinātai personai, liecina regulējuma projekts. Sliktā ekonomikas situācijā, kad bezdarba līmenis ir augsts un vakanču nav daudz, pabalsta izmaksa automātiski tiks pagarināta par ne ilgāk kā 120 dienām.

Cilvēkiem, kuru bezdarba apdrošināšanas periods nepārsniedz piecus gadus, pabalsts tiks izmaksāts 180 kalendārās dienas un laikā, kad bezdarbs ir ierastā līmenī, pabalsta termiņš netiks pagarināts. Ekonomikas situācijai pasliktinoties, pabalsta termiņš šādām personām tiks pagarināts par 60 dienām.

Pabalsta izmaksa termiņš tiks pagarināts automātiski un bezdarbniekiem nebūs tam īpaši jāpiesakās.

Igaunijas veselības un darba lietu ministrs Pēps Petersons norādīja, ka ekonomiski sarežģītos laikos Bezdarba apdrošināšanas fonds var sniegt atbalstu ilgāku laiku, bet ekonomikas uzplaukuma laikā jaunā sistēma veicinātu ātrāku bezdarbnieku atgriešanos darba tirgū.

Pašlaik Igaunijā bezdarbnieka pabalsta termiņš ir atkarīgs no personas bezdarba apdrošināšanas perioda un tas tiek izmaksāts 180, 270 vai 360 dienas. Arī Eiropas Komisija ieteikusi dalībvalstīm bezdarbnieka pabalstu izmaksu pielāgot ekonomikas ciklam.

Plānots, ka grozījumi spēkā stāsies 2023.gada 30.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!