Foto: DELFI

Subsīdijas elektrības un dabasgāzes rēķiniem Lietuvas valsts budžetam nākamgad izmaksās no 500 miljoniem līdz vienam miljardam eiro, otrdien paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Lietuvas valdība pašlaik gatavo nākamā gada valsts budžeta projektu, kuru prezentēs valsts prezidentam Gitanam Nausēdam un parlamenta opozīcijai, informēja Šimonīte.

"Nav šaubu, ka valdība ierobežos cenu kāpumu, kā tas tiek darīts kopš 1. jūlija," Šimonīte sacīja Lietuvas sabiedriskajai radiostacijai. "Nākamā gada budžets pašlaik tiek izstrādāts, un atkarībā no dažādiem pieņēmumiem tādam mērķim varētu būt nepieciešami no 0,5 līdz vienam miljardam eiro," viņa piebilda.

Valdība par nākamā gada budžeta prioritāti noteikusi enerģijas cenu kontroli, paziņoja Lietuvas premjerministre.

"Uzraugot situāciju, redzam, ka valsts galvenais uzdevums un pašlaik atrisināmā problēma ir ierobežot enerģētikas cenu pieaugumu nākamā gada laikā, un valdība pašlaik strādā pie ierosinājumiem, kā to izdrīt, un nākamā gada budžetā tā būs prioritāte," viņa klāstīja.

Lietuvas valdība šogad atvēlējusi 570 miljonus eiro budžeta līdzekļu, lai šā gada otrajā pusē subsidētu elektrības un dabasgāzes rēķinu apmaksu mājsaimniecībām un uzņēmumiem.

No piešķirtā finansējuma 370 miljoni eiro atvēlēti valstij piederošās enerģētikas grupas "Ignitis Grupe" parādu apmaksai, bet 200 miljoni eiro piešķirti dabasgāzes un elektrības piegādātājiem, no kuriem 165 miljonus eiro saņēmuši elektrības piegādātāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!