Foto: Publicitātes foto

Lietuvas lidostu operators ir pabeidzis publiskā iepirkuma procedūru būvnieka izvēlei jaunā pasažieru izlidošanas termināļa būvniecībai Viļņas lidostā. Par būvuzņēmēju tika izvēlēta "Eikos Statyba".

Jaunais terminālis tiks būvēts starp VIP termināli ar konferenču centru un veco pasažieru termināli. Līguma kopējā vērtība ir 41,5 miljoni eiro (bez PVN).

Uzņēmums jau iepriekš bija uzvarējis konkursā, taču līgums toreiz netika parakstīts ģeopolitiskās situācijas, strauju būvniecības un materiālu cenu kāpuma dēļ, kā arī publisko iepirkumu obligātā tiesiskā regulējuma dēļ.

"Eikos statyba" ir apņēmusies uzbūvēt A++ energoefektīvu izlidošanas termināli ar kopējo platību vairāk nekā 14 000 kvadrātmetru un līdz 2024. gada beigām pārbūvēt 34 000 kvadrātmetru lidostas piekļuves.

Pēc jaunā pasažieru termināļa būvniecības Viļņas lidostas termināļu kopējā platība palielināsies par trešdaļu un pasažieru ietilpība palielināsies vairāk nekā divas reizes (no 900 līdz 2400 pasažieriem stundā).

Jaunajai ēkai būs divi stāvi, un pirmajā stāvā plānots iekļaut pašapkalpošanās reģistrācijas zonu, kurā pasažieri varēs reģistrēties saviem lidojumiem, kā arī reģistrēt savu bagāžu. Būs arī koplietošanas sabiedriskās telpas, kafejnīcas un citas komercplatības, kā arī aviokompāniju biroji. Ēkā tiks iekļautas visas nepieciešamās tehniskās zonas, piemēram, bagāžas pārbaude un šķirošana, un inženiertehniskās sistēmas.

"Tā kā aviācija no atveseļošanās virzās uz izaugsmi, investīcijas jaunajā terminālī ir būtiskas. Vecā termināļa jauda vairs nav pietiekama, lai apmierinātu pieprasījumu. Prognozējam, ka līdz 2030. gadam apkalposim ap 10 miljoniem pasažieru," teic Lietuvas lidostu Infrastruktūras departamenta vadītājs Arns Dūmans.

Pēc viņa teiktā, investīcijas atmaksāsies 10-15 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!