Foto: Pixabay

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) pirmdien samazināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi nākamajam gadam, ņemot vērā negatīvo ietekmi, ko rada Krievijas iebrukums Ukrainā.

OECD prognozē, ka globālā ekonomika 2023.gadā pieaugs par 2,2%, nevis 2,8%, kā tika lēsts jūnijā.

Organizācijas norāda, ka Ukrainas karš saasinājis inflācijas radīto spiedienu brīdī, kad dzīves dārdzība jau tā strauji palielinājās. Savukārt koronavīrusa uzliesmojumi joprojām negatīvi ietekmē globālo ekonomiku, bet izaugsmi ietekmē arī procentu likmju palielināšanās, centrālajām bankām cenšoties samazināt inflāciju.

"Globālā ekonomikas izaugsme otrajā ceturksnī apstājusies, un dati vairākās valstīs šobrīd liecina par ilgstošu vājas izaugsmes periodu," skaidro OECD.

Vienlaikus OECD globālās ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam saglabājusi 3% apmērā.

Jaunākās prognozes arī liecina, ka ASV ekonomika šogad pieaugs par 1,5%, nevis 2,5%, kā tika lēsts iepriekš. Nākamajam gadam valsts IKP kāpuma prognoze samazināta par 0,7 procentpunktiem - līdz 0,5%.

Tikmēr eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam OECD palielinājusi par 0,5 procentpunktiem - līdz 3,1%, bet nākamajam gadam tā samazināta par 1,3 procentpunktiem - līdz 0,3%.

Ķīnas ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam organizācija samazinājusi attiecīgi par 1,2 un 0,2 procentpunktiem - līdz 3,2% un 4,7%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!