Foto: Publicitātes attēli

Inženieru birojs "Inseneriburoo Steiger" drīzumā sāks inženierģeoloģisko kartēšanu Rietumviru apriņķī, kur Igaunijas kompānija "Fermi Energia" plāno būvēt mazu modulāro kodolreaktoru.

Viru-Nigulas pagasta Letipē ciemā tiks atzīmētas urbumu vietas un novembrī "Steiger" veiks trīs 90 milimetru urbumus 25, 60 un 80 metru dziļumā, lai noteiktu vietas inženierģeoloģiskos apstākļus, informēja "Farmi Energia".

"Labi apzinoties ģeoloģiskos apstākļus, mēs varēsim precīzāk plānot un samazināt būvniecības radītos riskus, ja valsts 2024. gadā principiāli izlems atbalstīt kodolenerģiju," paskaidroja "Fermi Energia" programmu direktors Tēts Nurmeoja.

Viņš sacīja, ka sākotnējā izpēte sniegs vispārēju pārskatu par iespējamās kodolreaktora atrašanās vietas ģeoloģiju.

"Pagaidām nekas nav izlemts par reaktora izveidi, to var izdarīt tikai pēc rūpīgām nacionālām izpētēm, nosakot piemērotu vietu atbilstoši nacionālajam detālplānojumam," turpināja "Fermi Energia" pārstāvis.

Inženierģeoloģisko kartēšanu līdzfinansē Igaunijas Investīciju un tirdzniecības aģentūra.

"Fermi Energia" jūlija sākumā paziņoja, ka, sākot darbu tagad, pēc desmit gadiem Igaunijā būtu pieejama no laikapstākļiem un citiem piegādātājiem neatkarīga elektrība.

Darba grupai līdz nākamā gada beigām jāsagatavo gala ziņojums par atomenerģētikas attīstības iespējām Igaunijā.

Kompānija lēš, ka Igaunijai no AES nepieciešama 1000 megavatu (MW) jauda, ko varētu iegūt ar četriem 300 MW maziem kodolreaktoriem, kuri tiek attīstīti citviet pasaulē, lai gan pašlaik vēl neviens no tiem nav sācis ražošanu.

Mazajos reaktoros, kuru būvniecību apsver "Fermi Energia", tiek izmantots tieši tāds pats kurināmais kā ierasti zināmajos reaktoros un 90% no tiem pašiem komponentiem, kas jau tiek izmantoti Ziemeļvalstu reaktoros. Uzņēmumā norādīja, ka šādi materiāli jau 45 gadus ir ļoti rentabli, droši un labi zināmi regulatoriem, komunālo pakalpojumu sniedzējiem un akadēmiskajiem pētniekiem.

"Fermi Energia" ir Igaunijas jaunās paaudzes kodolenerģijas uzņēmums, kas koncentrējas uz mazo modulāro reaktoru izstrādi un ieviešanu. Uzņēmuma mērķis ir nodrošināt iespēju Baltijas patērētājiem sasniegt oglekļa neitralitāti, garantējot uzticamību un cenu pieejamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!