Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla" ceturtdien paziņoja, ka ir spiests apturēt ražošanu rūpnīcā pie Berlīnes uz divām nedēļām, kā iemeslu minot piegādes ķēžu pārrāvumus, kurus radījuši Jemenas hutiešu nemiernieku uzbrukumi konteineru kuģiem Sarkanajā jūrā.

"Komponentu trūkuma dēļ mēs esam spiesti apturēt automašīnu ražošanu Berlīnes-Brandenburgas Gigafabrikā no 29.janvāra līdz 11.februārim, izņemot dažas jomas," teikts "Tesla" paziņojumā.

Kopš 7. oktobrī Gazas joslā sākās karš starp Izraēlu un palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās", Irānas atbalstītie Jemenas hutiešu nemiernieki ir vairākkārt uzbrukuši kuģiem Sarkanajā jūrā, apgalvojot, ka tie ir saistīti ar Izraēlu.

Lielās jūras kravu pārvadājumu kompānijas šo uzbrukumu dēļ aizvien vairāk izvairās no braucieniem pa Sarkano jūru. Atsakoties no Suecas kanāla šķērsošanas, kas nodrošina īsāko jūras ceļu starp Āziju un Eiropu, daudzas kompānijas pārorientē kuģus braucieniem ap Labās cerības ragu Dienvidāfrikā, bet tas paildzina braucienu par apmēram divām nedēļām.

Kravas kuģiem dodoties šādos garākos braucienos, rodas pārrāvumi piegāžu ķēdēs, paskaidroja "Tesla". Uzņēmums piebilda, ka ražošana Vācijas rūpnīcā tiks atsākta no 12. februāra.

"Tesla" ražo elektromobiļus Grīnheidē pie Berlīnes kopš 2022. gada marta. Šajā rūpnīcā ir nodarbināti apmēram 11 500 cilvēku.

"Tesla" vēlas divkāršot ražošanu Grīnheides rūpnīcā no iecerētajiem 500 000 automašīnu gadā līdz vienam miljonam gadā. Pašlaik šajā rūpnīcā tiek ražoti vairāk nekā 250 000 elektromobiļu gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!