Foto: LETA
Valstij piederošās bankas "Citadele" vadītājs Juris Jākobsons uzskata, ka banka ir vērta vismaz 103 miljonus latu, un tai jāatrod stratēģiskais investors "jo ātrāk, jo labāk", intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" atzinis Jākobsons.

Viņš klāstījis, ka augstāku cenu par banku varētu sagaidīt, ja būtu ļoti labi laiki un banka darbotos ar izciliem rezultātiem, tirgus būtu daudz aktīvāks, nekā ir šodien. "Normālos nekrīzes apstākļos jeb, kā redzējām pirms krīzes, tad bankas tika pārdotas par trīskāršu, četrkāršu kapitāla vērtību, reizēm pat vairāk. To šodien sagaidīt, lai cik banka ir laba, nevar, jo tirgus nav tādā līmenī," skaidrojis bankas vadītājs.

Viņš pieļāva, ka banku varētu pārdot par vienu - pusotru kapitāla vērtību, "To nosaka pašreizējie apstākļi: investori piesardzīgi, pasaule runā un pamatoti runā, ka tuvākajos gados nebūs straujas attīstības, drīzāk otrādi - būs recesija un būs problēmas. Šādos apstākļos gaidīt, ka banka varētu tikt pārdota par trīskāršu četrkāršu kapitāla vērtību, būtu naivi, tā nenotiks," atzinis Jākobsons.

Viņš arī paudis pārliecību, ka valsts varēs atgūt ieguldījumus, piesaistot stratēģisko investoru, jo banka ir vērta vismaz 103 miljonus latu.

Bankas vadītājs arī norādījis, ka šobrīd būtu labs laiks bankas pārdošanai, "ja jautā, vai banku šobrīd ir labi pārdot, tad es domāju, ka jā".

"Katrā ziņā tas ir daudz labāk nekā pērn septembrī, kad bijām tikko sadalīti. Tagad varam parādīt pērnā gada auditētos rezultātus, kas atbilst tam, ko bijām solījuši. Mums bija zaudējumi, bet tādi, kādus solījām. Pirmajā pusgadā esam jau virs ūdens, ja tā var teikt, esam sasnieguši nelielu peļņu, pateicoties vai par nelaimi tam, ka tirgū aktivitāte ir zema un nevienai bankai šobrīd ļoti aktīvi nenotiek kreditēšana. Bankas ir organiski saistītas ar ekonomiku, un tās nevar pārlēkt pār galvai un atrauti no ekonomikas attīstīties ātrāk," klāstījis "Citadeles" vadītājs.

Viņš arī atklājis, ka ir interese par bankas iegādi ir, un to izrādījis vairāk nekā viens investors. Interese pat esot lielāka nekā gaidīts.

Jākobsons arī paudis, ka bankai jāatrod stratēģiskais investors "jo ātrāk, jo labāk". "Ļoti vienkārši, jo banka šobrīd ir tādā kā pārejas stadijā, un mēs nevaram attīstīt kaut kādas ilgtermiņa programmas, jo tās saistītas ar nopietnām investīcijām. Mēs kaut ko iesāksim, atnāks jauns īpašnieks un teiks: tas, ko sākāt, man neder. Uz lieliem soļiem nevaram atvēzēties, tā ir bremze biznesā, protams," skaidrojis "Citadeles" vadītājs.

Jau ziņots, ka 2011. gada pirmajā pusgadu banka "Citadele" noslēdza ar peļņu pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas 5,4 miljonu latu apjomā (koncerna – 4,6 miljoni latu), kas pēc nodokļu nomaksas veidoja peļņu 0,2 miljonu latu apmērā (koncernam – 0,3 miljoni latu).

Atbilstoši 2011. gada 30. jūnija datiem "Citadele" ir trešā lielākā no visām Latvijā esošajām bankām pēc piesaistīto noguldījumu apjoma (9,7% tirgus daļas), sestā lielākā pēc aktīvu apjoma (6,5% tirgus daļas) un piektā lielākā pēc izsniegto aizdevumu kopapjoma (5,2% tirgus daļas).

"Citadeles banka" tika izveidota pērn augustā pēc "Parex bankas" restrukturizācijas. Uz jaundibināto "Citadele banku" tika pārnesta lielākā daļa līdzšinējās "Parex bankas" aktīvu, bet neprofila aktīvi tika atstāti "Parex bankā" jeb risinājumu bankā. Uz "Citadeles banku" tika pārcelta arī daļa Valsts kases noguldījumu.

Privatizācijas aģentūras apstiprinātais pārdošanas konsultants "Nomura International plc" šā gada jūlijā sāka bankas pārdošanas procesu.

"Citadele" banka tiks pārdota izsolē, iepriekš organizējot pretendentu atlasi. Pirmajā posmā pretendentiem, parakstot konfidencialitātes līgumu, būs iespēja iesniegt sākotnējos piedāvājumus. Ja tie atbildīs valdības apstiprinātajai pārdošanas stratēģijai, tad investori tiks uzaicināti veikt padziļinātu izpēti un iesniegt saistošus piedāvājumus.

75% "Citadele bankas" akciju īpašnieks ir valsts akciju sabiedrība "Privatizācijas aģentūra", bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!