Foto: LETA
Pēc Krievijas iestāšanās Pasaules tirdzniecības organizācijā (PTO) kaimiņvalstij nāksies samazināt ievedmuitas nodokļus, kā arī tā nevarēs ieviest tādus tirdzniecības ierobežojumus, kas ir pretrunā ar jaunajām saistībām, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe

Kā ziņots, Krievijas parlamenta augšpalāta šodien ratificēja Krievijas pievienošanos PTO. Tādējādi Federācijas padome spērusi pēdējo soli, lai attiecīgo likumprojektu varētu parakstīt Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Iepriekš, 10.jūlijā Krievijas dalību PTO apstiprināja Krievijas Valsts dome.

"Krievija būs jāsamazina ievedmuitas nodokļi plašam produktu klāstam un jāatceļ prasība par importa licenci alkoholiskajiem dzērieniem, kas atvieglos pieeju šim tirgum. Dažiem produktiem tarifu samazinājums būs būtisks, piemēram, dzīvām cūkām. Patlaban piemērotā 40% ievedmuita dzīvām cūkām līdz ar Krievijas iestāšanos PTO nedrīkstēs pārsniegt 5% robežu," sacīja Gulbe.

Viņa arī norādīja, ka Latvijas cūkaudzētājiem, teorētiski, vajadzētu priecāties par iespēju tirgoties ar Krieviju bez augstām ievedmuitām, tomēr situācija neesot tik vienkārša.

"Problēma ir tāda, ka pašlaik mums jau nemaz nav īsti, ko tirgot. Kad pavasarī Krievija aizvēra savu tirgu Eiropas Savienības dzīvo cūku kravām, Latvijas cūku audzētāji ļoti operatīvi un veiksmīgi atrada citus noieta tirgus Lietuvā un Polijā. Tagad atpakaļ uz Krievijas tirgu varētu pāriet tikai daži audzētāji ar nelielu daļu produkcijas. Būtu neprātīgi atkal mainīt pilnībā tirdzniecības partnerus un atgriezties pie tiem, kas jau reiz ir piekrāpuši," sacīja eksperte.

Jautāta, vai pēc iestāšanas PTO Krievija varētu pārsātināt Latvijas tirgu ar lētākām precēm, Gulbe atbildēja noliedzoši.

"Krievija pēdējos divos gados ir bijusi Latvijas lauksaimniecības un pārtikas produktu nozīmīgāka eksporta valsts, kur eksportētas preces par attiecīgi 173,3 un 234,3 miljoniem latu. Nozīmīgākie eksporta produkti bijuši alkoholiskie dzērieni un zivju konservi. Pie būtiskiem apjomiem vēl var pieskaitīt dzīvas cūkas un sieru. Savukārt importā Krievija mums ir tikai astotajā vietā vērtības izteiksmē. Tāpēc nedomāju, ka Krievija tagad pārpludinās Latvijas tirgu ar savām precēm - tām tāpat būs jāatbilst augstajām ES kvalitātes prasībām, kas tām neļauj būt īpaši lētākām," sacīja Gulbe.

Viņa atzina, ka kopumā Krievijas iestāšanās PTO Latvijai nāks par labu, jo tā bez objektīviem pierādījumiem nevarēs ieviests dažādus aizliegumus, kā tas bija, piemēram, ar dārzeņiem e-coli baktērijas gadījumā pirms diviem gadiem.

"Krievijai būs jāievēro starptautiskās tirdzniecības normas, bet jāsaprot, ka pasaulē jau arī nav absolūta godīguma. Bieži vien uz lielajiem spēlētājiem skatās "caur pirkstiem" un ļauj kādas novirzes no normas. Krievijai taču ir nafta, gāze un daudz citi resursi, no kuriem savukārt ir atkarīgas citas lielvalstis," sacīja Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!