Foto: Publicitātes foto

Igaunijas nacionālās lidsabiedrības "Estonian Air" prezidents Tero Taskila otrdien paziņoja, ka nevarot izslēgt viņa vadītās kompānijas apvienošanos ar Latvijas nacionālo aviokompāniju "airBaltic".

Intervijā Igaunijas sabiedriskajai televīzijai ETV viņš sacīja, ka apvienošanās ar "airBaltic" esot iespējama, taču tā būtu saistīta "ar ļoti daudziem izaicinājumiem".

"Visu Baltijas valstu problēma ir to mazie tirgi, taču mums visiem ir nepieciešami tiešie reisi," norādīja Taskila, kurš savulaik bija "airBaltic" komercdirektors.

Atzīstot, ka pašlaik visām Eiropas aviofirmām ir grūti laiki saistībā ar aviodegvielas cenu kāpumu un eiro zonas krīzi, Taskila pauda pārliecību, ka tikai vienas Baltijas mēroga lidsabiedrības pastāvēšana radīšot zināmas problēmas, tostarp personāla piesaistes jomā.

Viņš piebilda, ka pašlaik sarunas par "Estonian Air" un "airBaltic" apvienošanos nenotiek.

Komentējot "Estonian Air" un "airBaltic" apvienošanās iespēju, Igaunijas ekonomikas un sakaru ministrs Juhans Partss otrdien intervijā laikrakstam "Postimees" sacīja, ka "tā ir viela pārdomām", kā panākt, lai Baltijas valstīs būtu laba un rentabla aviosatiksme.

"Tomēr pirmā prasība ir, lai [apvienotā aviokompānija] būtu izdevīga no biznesa viedokļa," uzsvēra ministrs.

Gan Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis, gan satiksmes ministrs Aivis Ronis ir pauduši viedokli, ka ir iespējama "airBaltic" un "Estonian Air" apvienošana.

"Esam atvērti idejai par kopīgu Baltijas valstu lidsabiedrību, bet neviens par to nopietni nav runājis," Dombrovskis teica, septembra sākumā tiekoties ar Igaunijas žurnālistiem.

Savukārt "airBaltic" prezidents Martins Gauss norādījis, ka abu aviokompāniju apvienošana neesot laba ideja. Pēc viņa teiktā, abām lidsabiedrībām labāk būtu darboties kopējā koda aliansē.

Latvijas valstij pieder 99,8% "airBaltic" akciju. 2011.gadā "airBaltic" strādāja ar 83,6 miljonu latu zaudējumiem, bet šogad pirmajā pusgadā ‒ ar 23 miljonu latu zaudējumiem.

90% "Estonian Air" akciju pieder Igaunijas valstij, bet 10% – Skandināvijas lidsabiedrībai SAS. 2011.gadā "Estonian Air" strādāja ar 17,3 miljonu eiro (12 miljonu latu) zaudējumiem, bet šogad sešos pirmajos mēnešos ‒ ar 14,9 miljonu eiro (10,5 miljonu latu) zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!