Foto: F64

Bijušais Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akcionārs un valdes priekšsēdētājs Bertolds Fliks aicina valdību nepalielināt lidsabiedrības pamatkapitālu par 54 miljoniem latu, liecina aģentūras BNS rīcībā esošā Flika vēstule, kas adresēta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Ministru kabinetam, kā arī Satiksmes ministrijai (SM).

Fliks vēstulē norāda, ka viņa rīcībā ir informācija, ka 2012.gada 20.decembrī tika sasaukta "airBaltic" akcionāru sapulce, kurā skatīts jautājums par aviokompānijas pamatkapitāla palielināšanu par vismaz 54 miljoniem latu.

"Šāda valdības rīcība Satiksmes ministrijas personā liecina tikai par to, ka manis un manā uzdevumā izvirzītās prasības [par prettiesisku Flikam piederošo "airBaltic" akciju un citu īpašumu nacionalizēšanu] tiks apmierinātas un es atgūšu man prettiesiski atņemots īpašumus," sacīts vēstulē, vienlaikus minot, ka ""airBaltic" pamatkapitāla palielināšana nozīmētu to, ka, neskatoties uz izvirzīto prasību apmierināšanu, atgūtā īpašuma faktiskā vērtība vairs nebūs tāda kā atņemšanas brīdī".

Bijušais lidsabiedrības vadītājs un kādreizējais otra lielākā "airBaltic" akcionāra "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) līdzīpašnieks vēstulē uzsver – ja tiks palielināts aviokompānijas pamatkapitāls vai veiktas darbības ar BAS mantu (komercķīlu), šīs darbības tiks uzskatītas par neapstrīdamu pierādījumu un pietiekamu pamatu investīciju strīda sākšanai pret Latvijas Republiku.

Fliks vēstuli beidz ar lūgumu neveikt izmaiņas "airBaltic" pamatkapitālā, izbeigt darbības ar BAS mantu, kā arī atdot viņam pretlikumīgi atņemto īpašumu vai kompensēt tā vērtību.

SM valsts sekretārs Anrijs Matīss apstiprināja, ka Flika vēstuli ministrija ir saņēmusi un pašlaik gatavo atbildi. "Viedokli jau var izteikt jebkurš. Gatavojam patlaban atbildi kā uz jebkuru citu ministrijai adresētu vēstuli," sacīja Matīss.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šī lieta joprojām attiecas uz "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanas lēmumu, kas tika pieņemts jau 2011.gadā. "Veikt šo pamatkapitāla palielināšanu nolēmām jau 2011.gadā, arī BAS savā vecajā īpašnieku sastāvā iestājās par to. Šī būtībā ir veca lieta," norādīja SM valsts sekretārs un piebilda, ka pašreiz nav zināms, kad lēmumu par pamatkapitāla palielināšanu varētu pieņemt.

Viņš arī uzsvēra, ka ministrija rūpīgi izvērtē, vai pamatkapitāla palielināšana būtu likumīga. "Protams, ņemam vērā Eiropas Komisijas (EK) izmeklēšanu, tāpēc rūpīgi izvērtējam, lai viss notiktu juridiski pareizi," pastāstīja Matīss.

Jau vēstīts, ka 2011.gada oktobrī Fliks tika atbrīvots no "airBaltic" prezidenta amata. Latvijas valsts Satiksmes ministrijas personā 2011.gada 30.novembrī iegādājās BAS, kurā Fliks bija līdzīpašnieks, piederošos 47,2% "airBaltic" akciju. Tās tika iegādātas par nominālvērtību – 224 453 latiem, un tādējādi valsts kļuva par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieci. Fliks uzskata, ka viņam piederošās "airBaltic" akcijas valsts nacionalizējusi prettiesiski. Tādēļ viņš ir vērsies tiesā.

Savukārt "airBaltic" akcionāri Rīgas apgabaltiesā iesnieguši prasību par zaudējumu piedziņu no Flika ‒ aviokompānija kopumā vēlas piedzīt vairāk nekā 70 miljonus latu. Tostarp prasība tiesā pret Fliku ir virs 20 miljoniem latu, savukārt no apdrošinātāja, kurā apdrošināta Flika atbildība, lidsabiedrība vēlas piedzīt virs 50 miljoniem latu.

Pagājušā gada 20 novembrī EK paziņoja, ka ir sākusi padziļinātu izmeklēšanu, lai pārbaudītu, vai vairāki valsts atbalsta pasākumi, ko Latvija ir sniegusi par labu nacionālajai lidsabiedrībai "airBaltic", atbilst ES noteikumiem par valsts atbalstu.

"airBaltic" apkalpo vairāk nekā 60 galamērķu no savas mītnes bāzes Rīgā. No katra šā galamērķa "airBaltic" piedāvā savienojumus caur ziemeļu tranzītmezglu Rīgā uz savu tīklu, kas aptver Eiropu, Skandināviju, Krieviju, NVS un Tuvos Austrumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!