Foto: Shutterstock
Kopumā 2013.gadā sagaidāma mērena cenu dinamika 1,5% robežās un cenu izmaiņas būs tuvas sezonālo svārstību līmenim, prognozē Ekonomikas ministrija (EM).

Saistībā ar administratīvi regulējamām cenām 2013.gadā lielas pārmaiņas nav sagaidāmas. Neliela ietekme varētu būt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes un atvieglojumu samazināšanai, kas veicinās privāto patēriņu. Vienlaikus saglabāsies liela nenoteiktība saistībā ar pārtikas un degvielas cenām pasaulē.

EM atzīmē, ka 2012.gada decembrī patēriņa cenu līmenis saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī. Precēm tas pieauga par 0,1%, bet pakalpojumiem - nemainījās.

2012.gada decembrī cenu izmaiņas visās preču grupās bija nebūtiskas un tās bija tuvas sezonāla rakstura izmaiņām. Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām bija pārtikas un degvielas cenu kāpumam, kā arī cenu kritumam apaviem un mājokļa iekārtai.

2012.gada decembrī, salīdzinot ar 2011.gada decembri, kopumā cenas pieauga par 1,6%. Cenu pieaugumu galvenokārt noteica administratīvi regulējamo cenu palielinājums gada sākumā (dabasgāzei un siltumenerģijai), kas kopējo patēriņa cenu līmeni  palielināja par 0,94 procentu punktiem, pārtikas cenu kāpums to palielināja par  0,76 procentu punktiem un transporta izdevumu  kāpums (degvielai) - par 0,13 procentu punktiem.

Māstrihtas kritēriju vērtēšanā izmantotā gada vidējā inflācija arī turpina mazināties - decembrī gada vidējā inflācija bija 2,3%

Patēriņa cenu izmaiņas 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!