Foto: DELFI
griezumā nokritās par 1.2%. Kritumu mēneša griezumā galvenokārt ietekmēja auto degvielas tirdzniecība, kas samazinājās turpat par 5% pret janvāri; izslēdzot šo ietekmi, mazumtirdzniecības apgrozījums bija vien par 0.4% mazāks. Kā arī tika prognozēts, mazumtirdzniecības gada izaugsme pakāpeniski kļūst mērenāka − februārī tā bija tuvu 6% atzīmei (pērn vidējais kāpums bija 7.4%).

Pēc strauja kāpuma janvārī (+2%) mazumtirdzniecības apgrozījums februārī mēneša

Martā patērētāju noskaņojums ir mazliet uzlabojies pēc neliela krituma februārī. Kopumā mājsaimniecību noskaņojums (tai skaitā savas finanšu situācijas novērtējums turpmākajam gadam) saglabājas samērā labs, lai arī lielo pirkumu plāni nākamajiem 12 mēnešiem mazinās. Šogad gaidāms straujāks reālās neto algas pieaugums nekā pērn, pateicoties zemai inflācijai, nodokļu samazinājumam un pakāpeniskam bruto algu kāpumam.

Taču tā kā ekonomikas izaugsme šogad gaidāma mērenāka, arī jaunu darba vietu skaits nepalielināsies tik strauji kā pērn. Līdz ar to arī mājsaimniecību tēriņi un mazumtirdzniecības apgrozījums augs mērenāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!