Foto: DELFI

AS "Liepājas metalurgs" bankrots ir lielākā ekonomiskā katastrofa kopš "Parex" kraha, šodien, prezentējot jauno grāmatu ""Liepājas metalurgs": kam jāsēž, kam jālido", paziņoja viens no tās autoriem, izdevniecības "Baltic Screen" pārstāvis Lato Lapsa.

"Ja mēs dzīvotu valstī, kuras vadītāji patiešām rūpējas par tās labklājību un to, lai daudzi desmiti miljonu nodokļu naudas netiek vienkārši izmesti pat ne vējā, bet dažu pārrijušos miljonāru vajadzību apmierināšanai, "Liepājas metalurga" gadījumā šie panti nepaliktu tikai tukša skaņa, un jautājums būtu tikai - vai Einaram Repšem, Andrim Vilkam, Kasparam Āboliņam, Sergejam Zaharjinam, Iļjam Segalam un varbūt vēl dažam labam sēdēt pie vienas "parašas" vai tomēr katram pie savas," ar tādu secinājumu autori Kristīne Jančevska un Lapsa beidz savu apjomīgo pētījumu.

Jaunajā grāmatā, balstoties uz faktu un dokumentu pamata, tiek nosauktas konkrētas personas, kuras esot vainojamas gan valsts naudas "iegrūšanā" "Liepājas metalurgā", gan nolaidīgajā uzņēmuma uzraudzīšanā, gan tā novešanā līdz maksātnespējai.

Prezentācijā Lapsa tomēr atzina, ka visdrīzāk neviena valsts amatpersona "Liepājas metalurga" sakarā netiks saukta pie atbildības. Tomēr grāmata esot labākais veids atgādinājumam, kā notika "Liepājas metalurga" dīvaini priekšzīmīgā privatizācija, kādi bija tā akciju kontrolpaketes dīvainie ceļi, kā divu nedēļu laikā tika "sakārtoti"112 miljoni latu, kādi bija "slēptie motīvi un acīm redzamie meli un panika pēc saldā miega".

"Tā nav priekšvēlēšanu grāmata," uzsvēra Lapsa. Autors arī prognozēja, ka drīz sekos nākamā vilšanās - saistībā ar bankrotējušās rūpnīcas aktīvu pārdošanu, jo jau patlaban vērtīgākie objekti tiekot pārdoti bez izsoles.

Grāmatu 2000 eksemplāru metienā izdevusi SIA "Baltic Screen" sadarbībā ar apgādu "Atēna". Grāmatas autori un izdevēji ir atteikušies no jebkādas peļņas, tāpēc grāmatveikaliem tā tiks nodota par pašizmaksu - 1,50 eiro, kam grāmatnīcās nāks klāt to noteiktais tirdzniecības uzcenojums. Tas darīts aiz cieņas pret tiem 1500 cilvēkiem, kas "Liepājas metalurga" bankrota dēļ ir zaudējuši darbu, piebilda Lapsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!