Foto: Sputnik/Scanpix

Pakāpeniski samazinātās starpsavienojuma caurlaides plūsmas no Baltkrievijas un augstās energoproduktu un emisiju kvotu cenas veido augstu elektroenerģijas cenu Baltijas reģionā.

Ir aprēķināta Baltkrievijas – Lietuvas starpsavienojuma caurlaides spēja. Lietuvas enerģētikas nozares regulators "Vert" apstiprināja plānu par maksimālo caurlaides spējas ierobežošanu, kas nozīmē, ka Latvijai elektroenerģijas tirdzniecībai ar Krieviju būs pieejama tikai tā jauda, kas atbilst valstu starpsavienojuma caurlaidībai – aptuveni 320 MW.

Šī gada sākumā pieejamā Krievijas – Latvijas starpsavienojuma caurlaidība tirdzniecībai bija vidēji 676 MW, un vidējais elektroenerģijas apjoms, kas nonāca tirdzniecībā, bija 500 MW. Salīdzinoši jau no jūnija vidus Krievijas – Latvijas starpsavienojuma caurlaidība tika ierobežota līdz vidēji 264 MW, kas bija saistīts ar Zviedrijas – Lietuvas un Igaunijas – Latvijas starpsavienojumu ierobežojumiem.

No jūnija vidus līdz 14. septembrim vidējā plūsma Krievijas – Latvijas starpsavienojumā, kas nonāca tirdzniecībā, bija 258 MW. Ņemot vērā Lietuvas pieņemto plānu par Baltkrievijas – Lietuvas starpsavienojuma maksimālās caurlaides spējas ierobežošanu, Krievijas – Latvijas plūsma no 15. septembra līdz 28. septembrim vidēji bijusi 175 MW.

Samazinot elektroenerģijas importa iespējas no trešajām valstīm, kur tradicionāli tā ir lētāka, Baltijā nepieciešams saražot vairāk elektroenerģijas. Periodos, kad vēja staciju un hidroelektrostaciju izstrāde Baltijā ir zema un starpsavienojumi ar Somiju, Zviedriju un Poliju ir noslogoti, tad, lai nosegtu Baltijas elektroenerģijas patēriņu, nepieciešams trūkstošo izstrādi aizstāt ar dabasgāzes vai degslānekļa stacijām, kuru ražošanas izmaksas ir daudz augstākas. Tad, kad ir ierobežotas importa iespējas, Baltijas elektroenerģijas cenas veidojas augstākas. Jāatzīmē, ka līdz ar augstām energoproduktu un emisiju kvotu cenām elektroenerģijas cenas visā Eiropā un tostarp Baltijā ir pieaugušas līdz vēsturiski augstākajiem līmeņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!