Foto: Publicitātes foto
Sākoties Covid-19 pandēmijai, tirdzniecības centru (t/c) ikdiena ir kļuvusi vēl dinamiskāka nekā iepriekš, jo kopējais darba apjoms korelē ar valstī ieviestajiem ierobežojumiem. Ja pirmajā pandēmijas vilnī bija jūtama milzīga panika, kad, Ārkārtējai Situācijai sākoties, teju visi nomnieki vienlaicīgi mēģināja sazināties ar tirdzniecības centru administrāciju, tad jau otrajā un trešajā vilnī gan nomnieki, gan apmeklētāji uztver situāciju mierīgāk. Šobrīd gan tirdzniecības centru īpašnieki, gan to nomnieki ir daudz gatavāki pieņemt un ieviest jaunos noteikumus, spēj reaģēt uz tiem zibenīgi.

Pandēmijas laikā cieši sekojam līdzi izmaiņām jaunākajos regulējumos pandēmijas mazināšanai, un ļoti operatīvi realizējam noteikumu ieviešanu dzīvē. Ir bijuši vairāki gadījumi, kad vēlā piektdienas pēcpusdienā vai vakarā (pat naktī) valdība pieņem izmaiņas tirdzniecības ierobežojumos, kas stājas spēkā jau ar pirmdienu. Attiecīgi ļoti īsā laikā ir jāpielāgo t/c darbība jaunākajam regulējumam - jāinformē nomnieki, jāveic personāla instruēšanā un darba pārplānošanā u.c. Jāsaka gan, ka pandēmijai ieilgstot, pielāgoties izmaiņām ir vieglāk, jo jau iepriekš šim visam esam gājuši cauri. Stājoties spēkā kārtējiem ierobežojumiem, grūtākais varētu būt atbildēt uz daudziem jo daudziem nomnieku jautājumiem, jo ne vienmēr mums ir atbilde uzreiz. Dažreiz likumā nav skaidri uzrakstīts, kā viens vai otrs process ir jāveic, atstājot vietu interpretācijai. Šādos gadījumos t/c pārvaldīšanas komanda cenšas maksimāli ātri saprast likumā ietverto domu, vai, neskaidrību gadījumā, vērsties pie attiecīgām valsts iestādēm, lai precizētu konkrētus jautājumus. Mūsu prioritāte ir mūsu nomnieki un apmeklētāji, kaut ne vienmēr ir atbildes uz visiem jautājumiem, pakāpeniski cenšamies šķetināt nezināmo un meklējam labākos risinājumus.

Apmeklē retāk, pērk vairāk

Būtiska tendence, kuru esam novērojuši pēdējā pusotra gada laikā, ir apmeklētāju paradumu maiņa. Saprotams, ka, pieaugot ar Covid-19 inficēto slimnieku skaitam, cilvēki biežāk izvēlas palikt mājās vai izvēlas apmeklēt vietas, kur ir mazāka iespēja satikt citus cilvēkus. Attiecīgi esam novērojuši, ka pircēji t/c apmeklē retāk, taču vienā apmeklējuma reizē veic vairākus pirkumus, un izmanto vairākus pakalpojumus, lai maksimāli daudz varētu izdarīt vienā apmeklējuma reizē. Nenoliedzami, šeit jāpiemin arī e-komercijas attīstība, tai pandēmija nākusi tikai par labu. Šobrīd (mājsēdes laikā) cilvēki ir spiesti iepirkties tiešsaistē, jo tas ir vienīgais veids, kā iegādāties sev nepieciešamās lietas. Tomēr ir lietas, ko tiešsaistes veikalā ir grūti iegādāties un kuras ērtāk ir nopirkt veikalā klātienē- pielaikojot vai redzot reālo preces izskatu.

Valsts atbalsta nosacījumi ir grūti izpildāmi

Valsts atbalsta programmas ietvaros arī t/c varēja saņemt kompensāciju par ilgstošā dīkstāvē esošo t/c nomas ieņēmumu kritumu, kas radušies vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumu dēļ. Taču jāatzīst, ka nebija viegli izpildīt visus nosacījumus, lai kvalificētos atbalsta saņemšanai, turklāt tas tika piešķirts tikai pusotru gadu pēc pandēmijas sākuma. Pirmajā vilnī darboties drīkstēja visi veikali, taču klientu praktiski nebija – veikali stāvēja tukši un gaidīja apmeklētājus, jo Covid-19 bija kaut kas jauns un nezināms, raisot milzīgas bailes no saslimšanas, attiecīgi cilvēki centās neapmeklēt publiskas vietas. Savukārt, šogad jau bija pierasts pie pandēmijas un cilvēki kļuva daudz drošāki, bet arī tagad lielākā daļa t/c veikalu ir slēgti ĀS dēļ.

Neskatoties uz to, ka tirdzniecības centros tagad ir iestājies sava veida miera periods, centru pārvaldīšanas komandas turpina aktīvi strādāt ar jauniem projektiem. Prieks, ka nomnieki (esošie un jaunie), neskatoties uz šī brīža situāciju, saskata iespēju savam biznesam tirdzniecības centros arī nākotnē, vēlas sadarboties un izmantot šo pandēmijas laiku kā sagatavošanos, lai jau nākamgad pavasarī vērtu durvis apmeklētājiem.

"Colliers" veic tirdzniecības centra "Rīga Plaza" pārvaldīšanu un apsaimniekošanu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!