Foto: Publicitātes foto
Ideālā pasaulē nekustamā īpašuma attīstītāji, investori savu ieceru īstenošanai pirktu pareizas formas zemes gabalus ar izbūvētām inženierkomunikācijām, bez apgrūtinājumiem, viegli sasniedzamus un lieliskā vietā, taču realitātē šādas "pērles" gadās reti. Un arī Rīgā uzņēmējiem aizvien biežāk nāksies ķerties klāt reģenerējamām teritorijām (jeb tā saucamajiem "brownfield").

Tāpat kā citviet, arī pie mums pamazām iezīmējas scenārijs, ka lielie nekustamā īpašuma fondi, attīstītāji uzmanību pievērš zemes gabaliem reģenerācijai. Piemēram, pavisam nesen skandināvu investors iegādājies Sporta 2 kvartālu Rīgas centrālajā daļā. Potenciāls tam atrašanās vietas dēļ ir liels, taču tajā ir vairākas ēkas, tostarp ir padomju laika apbūve.

Ja nebūs citas alternatīvas, investoriem nāksies pievērstiem arī šādiem zemes gabaliem, attīstīt tos. Tas ir ļoti labi, jo vecais fonds pakāpeniski iet zudībā, tā vietā būs labas, glītas biroju vai dzīvokļu mājas. Pilsēta no tā tikai iegūs, būs vizuāli pievilcīgāka. Turklāt šādu teritoriju atjaunošana, pārbūve iet rokrokā ar pieminēto aktualitāti veidot īres namus. Vecākas ēkas var transformēt un piedāvāt īrei, pārbūvēt par loftiem.

Šādas teritorijas ir Andrejsalā, arī Ganību dambī tās ir milzīgas. Daudzi tirgus dalībnieki kā perspektīvu apkaimi novērtē Dreiliņus, attīstās Pļavnieki, savukārt tiem pa vidu īsti nekas nenotiek, taču kādā brīdī arī šī un citas kādreizējās padomju apbūves teritorijas piedzīvos metamorfozes.

Apbūves zemes gabalu tirgus pašlaik ir karsts. Šobrīd noslēdzas pirmais attīstības cikls pēc iepriekšējās krīzes. Projekti, kam savulaik pirkti zemes gabali, jau faktiski ir pabeigti, tas nozīmē, ka sekos nākamais vilnis. Cits svarīgs faktors, kas ietekmē tirgu, ir saistīts ar Covid-19 un kopējo ekonomisko stāvokli, inflācijas pieaugumu, daudzi vēlas naudas vērtību saglabāt. Turēt naudu bankas kontā nav izdevīgi, savukārt, piemēram, īpašumu attīstīšana var līdzekļus arī vairot. Ieguldījumi zemes gabalā var nozīmēt šīs naudas iesaldēšanu uz noteiktu laiku, taču atšķirībā no skaidras naudas, zemes vērtība neizzudīs tikpat strauji.

Šo tirgu ietekmēja un joprojām ietekmē atsevišķu kompāniju darbības izvēršana, piemēram, "Lidl", kuras aktivitātes savulaik ir uzdzinušas zemes cenu uz augšu. Noteikti ir jāpiemin arī īres namu potenciālā attīstība. Iepriekš nebijusi tendence – attīstītāji sāk apvienoties, pirkt lielus zemes gabalus kopā, kur plāno uzbūvēt dzīvokļus īrei, un šādām mājām pircējs atradīsies. Jāpiebilst, ka vēl pirms 2-3 gadiem šāda tendence tirgū nemaz nepastāvēja, un jācer, ka tā attīstīsies un gūs potenciālu tuvāko gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!