Foto: Reuters/Scanpix
011.gads nav bijis īpaši labs ne pasaules, ne Baltijas valstu fondu tirgos. Vērtspapīru cenas pārsvarā ir kritušās, tādējādi reaģējot uz nestabilitāti gan ASV, gan eiro zonā, gan Āzijā. Arī Baltijā nav izticis bez problēmām. Lai arī makroekonomikas rādītāji joprojām rāda izaugsmi, bažas par nākotni ir visai lielas. Kāds ir bijis 2011.gads un kādas prognozes var izteikt par 2012.gadu komentē "SEB Bankas" Brokerpakalpojumu nodaļas vadītāja Natālija Točelovska:

2011. gadu viennozīmīgi var raksturot kā svārstīguma gadu–Eiropas parādu krīze būtiski ietekmēja arī Baltijas reģiona tirgus dalībnieku emocijas un riska apetīti. Indekss OMXR pirmajā gada pusē pielika 14%, lai pēc tam zaudētu 17%, rezultātā samazinoties par 5,68% gada laikā. Pašmāju birža piedzīvoja vismazāko kritumu salīdzinot ar citām Baltijas biržām. Tallinā OMXT zaudēja 23,94%, bet Viļņā OMXV – 27,06%. Lai redzētu kopējo bildi ir vērts apskatīties Eiropas un ASV akciju tendences. Tā Eiropas reģiona akciju noskaņojumu rādītājs "Dow Jones Euro Stoxx 50" gada laikā zaudēja 17%, bet ASV reģiona akciju noskaņojumu rādītājs "S&P 500" 2011.gada griezumā, neskatoties uz vēsturiski vienu no lielākajām gada svārstībām, palika nemainīgs.

Kas tad bija svarīgs un interesants 2011. gadā:

Ārzemju investoriem paliekot ļoti piesardzīgiem, Tallinas birža zaudēja savu reģiona aktīvākas biržas statusu. 2011. gada NASDAQ OMX Tallinn joprojām palika aktīvāka reģionā, bet var redzēt, ka Lietuvas birža kļūst par nopietnu konkurentu. Apgrozījuma atšķirība (NASDAQ OMX Tallin un NASDAQ OMX Vilnius gada apgrozījums) no 52 miljoniem eiro 2009. gādā samazinājās līdz 11 miljoniem eiro 2011. gadā. Kopumā biržu aktivitāte bija: Igaunijā 187,4 miljoni eiro, Lietuvā – 176 miljoni eiro, bet Latvijā – 37,2 miljoni eiro.

Investoru interese par NASDAQ OMX Riga izteikti pieaug. Kaimiņu biržās apgrozījumam samazinoties (par vairāk nekā 1/5 salīdzinot ar pērno gadu), Latvijas birža ir vienīgā, kurai ir vērojams aktivitātes kāpums (+78% salīdzinot ar 2010. gadu). Protams, šeit ir jāatzīmē salīdzinoši zemā NASDAQ OMX Riga bāze, kas 2010. gadā bija tikai 20,8 miljoni eiro, tomēr es gribētu atzīmēt arī daudz lielāko tiešo liela apjoma darījuma īpatsvaru, kas arī balstīja biržas aktivitātes izaugsmi.

Investoru uzmanības centrā nonāk arī Otrā saraksta akcijas: "Rīgas kuģu būvētava" (RKB) un "Latvijas Gāze". Tradicionāliem farmācijas sektora vērtspapīriem – "Grindeks" un "Olainfarm" – šogad pievienojas arī biržas Otrā saraksta akcijas, turklāt RKB kapitalizācijas kāpums pārsniedza 80%. Iepriekš ļoti zema likviditāte ar Otrā sarakstā kotētājām akcijām atturēja investorus no aktivitātēm, tomēr 2011. gadā šī tendence mainījās – spekulācijas pēc RKB publicētās informācijas par dalību konkursā par lielu pasūtījumu, veicināja lielu investoru interesi par šo akciju.

Ieskatoties 2012. gadā varu teikt, ka papildus "Olainfarm" kapitāla vērtspapīriem, investori vairāk un vairāk uzmanības pievērsis Otrā sarakstā kotētājam akcijām: RKB1R, LME1R, GZE1R. Svārstības 2011. gadā neietekmēja NASDAQ OMX Riga "zvaigzni"- "Olainfarm" bija un paliek pievilcīga akcija ilgāka termiņa ieguldījumiem, jo uzņēmums ir stabili rentabls, tas stratēģiski attīsta un pilnveido savu darbību, uzņēmuma ražotās preces nav saistītas ar ekonomikas izaugsmi. Ir jāatzīmē, ka "Olainfarm", arī bija vienīga Oficiālajā sarakstā kotētā akcija, kura 2011. gada piedzīvoja kāpumu. Kaut arī saglabājoties neskaidrībai par turpmāko Eiropas ekonomiku attīstību, finanšu tirgos paliek vairāki kustības scenāriji, skatoties uz Baltijas tirgu, 2012. gadā joprojām aktuāli būs veikt īstermiņa spekulācijas, reaģējot uz ziņām, uz ārvalstu akciju tirgu noskaņojumu izmaiņām, un, uzlabojoties noskaņojumam, sākt akumulēt fundamentāli labas akcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!