Foto: stock.xchng
Maijs ir interesants mēnesis, jo daudziem uzņēmumiem vai nu tikko ir noslēgušās vai vēl notiek akcionāru sapulces, kurās tiek vētīti pagājušā gada darbības rezultāti. Tāpat parādās dati par pirmo ceturksni. Vēl pašlaik notiek akcionāru rokādes. Kuras akcijas šomēnes Baltijas biržās ir pelnījušas lielāko uzmanību, vērtē fondu tirgus speciālisti.

LHV Latvijas brokeru nodaļas vadītājs Māris Rambaks:

No Rīgas biržas interesanti būs redzēt "Olainfarm" datus, kuri tiks publiskoti mēneša beigās. Aizvadītā gada pēdējā ceturksnī kompānija pārsteidza ar negaidīti augstu peļņas un apgrozījuma pieaugumu, tādēļ būs interesanti uzzināt, kā kompānijai veicies šī gada pirmajā ceturksnī, jo jau publiskotie mēnešu apgrozījuma dati liecina par 47% pieaugumu salīdzinājumā ar analogo periodu pērn. Kompānijas finanšu rezultātos būs iekļauts arī pērn iegādātais aptieku tīkls. Aptieku bizness, vismaz tradicionāli, strādā ar zemāku rentabilitāti nekā zāļu ražošana, tādēļ peļņas pieaugums varētu būt zemāks.

No Igaunijas biržas interesanti varētu būt paskatīties uz "Silvano Fashion Group" finanšu rezultātiem, kas parasti tiek publiskoti salīdzinoši vēlu. Interesanti būs uzzināt vairāk par kompānijas rezultātiem Baltkrievijas hiperinflācijas seku rezultātā, jo kopā ar aizvadītā gada pēdējā ceturkšņa rezultātiem, kompānija ziņoja par problēmām Baltkrievijas ražotnēs un samazināja savas 2012.gada prognozes. Rezultātā būs interesanti redzēt kompānijas patiesos pirmā ceturkšņa rezultātus, kas ļaus novērtēt Baltkrievijas ietekmi uz uzņēmuma darbību.

Interesanti izrādījušies arī "Apranga" rezultāti, kas par spīti sezonāli vājākajam ceturksnim izrādījuši ievērojamu apgrozījuma pieaugumu 26,4% apmērā. Krietni pieaugusi arī kompānijas peļņa. Salīdzinot ar analogo periodu pirms gada, peļņa ir gandrīz četrkāršojusies. Būs interesanti vērot, kā uzņēmumam veiksies turpmāk, jo tiek plānots turpināt paplašināt izmantoto franšīzu tīklu – nesen atklātajiem ALDO veikaliem pievienojot arī "Burberry" tīklu.

Investoru uzmanību pēdējās divās dienās noteikti piesaistīja arī apjomīgie darījumi ar TEO LT un "Olympic Enterntainment Group" akcijām. Runājot par TEO LT, "TeliaSonera" atkārtoti mēģina iegūt 100% TEO LT akciju, piedāvājot investoriem pārdot savas akcijas caur biržu par 0,637 eiro par akciju. Piedāvājuma izteikšanas brīdī cena bija 5,3% virs pēdējās slēgšanās cenas.

Savukārt "Olympic Entertainment Group" gadījumā padomes priekšsēdētājs Armins Karu un padomes loceklis Jāns Korpusovs pārdeva daļu no sev piederošām akcijām. Pēc abu akcionāru sniegtās informācijas, pusotra miljona akciju pārdošana, kas veido gandrīz 1% no uzņēmuma kapitāla, neesot bijusi ar mērķi uzsākt stratēģisku akciju pārdošanu un neviens no abiem akcionāriem tuvākajā nākotnē neapsver veikt papildu akciju pārdošanu.

"Bank Finasta" brokeris Igors Tomilovs:

Maijs ir sācies ar lejupslīdi finanšu tirgos, tāpēc investori un spekulanti visās valstīs atkal joko, ka maijā ir jāpieturas pie stratēģijas "sell in May and go away".

Izvēloties interesantākas akcijas Tallinas biržā jāatzīmē "Olympic" akcijas. Azartspēļu kompānijas akcijas ir uzrādījušas vienu no labākajiem sniegumiem pēdējo mēnešu laikā Tallinas biržā, pateicoties naudas izmaksām akcionāriem un ļoti labiem darbības rezultātiem. Turpinoties lejupslīdei arvien vairāk investoru centīsies nofiksēt pēdējos mēnešos iegūto peļņu, savukārt sākoties augšupejai "Olympic" būs tā akcija, kas pirmā interesēs spekulantus un uzrādīs lielāku kāpumu.

Viļņas biržā viena no interesantākajām būs "Linas Agro" kompānijas akcija, kas par spīti negatīvām ziņām no ārējiem tirgiem turpina kāpt uz augšu, pateicoties ļoti labiem darbības rezultātiem, ko kompānija plāno paziņot tuvākajās ceturkšņu atskaitēs.

No Rīgas biržas kompānijām var pievērst uzmanību "Latvijas Kuģniecības" un "Ventspils Naftas" rīkotiem vebināriem. Iespējams tas kaut kādā veidā ietekmēs šo kompāniju akciju tirdzniecību, kas pašlaik ir ļoti zemā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!