Foto: Publicitātes foto

AS "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca" ("RER") ir viens no nedaudzajiem uzņēmumiem Latvijā, kas var lepoties ar vairāk nekā 125 gadu pieredzi un zināšanām biznesā. Spēja pielāgoties laikmeta un globālā tirgus prasībām ir ļāvusi uzņēmumam veiksmīgi attīstīties un izvērst darbību ārpus Latvijas, tāpēc nav pārsteigums, ka "RER" ir starp tiem komersantiem, kas pretendē uz eksportspējīgākā komersanta titulu lielo un vidējo komercsabiedrību grupā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā "Eksporta un inovācijas balva 2013".

Gadu gaitā rūpnīca ir vairākkārt mainījusi savu darbības profilu. Pagājušā gadsimta sākumā, kad kompānija bija pazīstama ar nosaukumu "Provodņik", uzņēmums bija viens no vadošajiem automobiļu riepu ražotājiem pasaulē, dalot tirgu ar pazīstamo kompāniju "Michelin". Savukārt 20.gadsimta 60.-80. gados papildus savam pamata virzienam - elektrovilcienu elektroiekārtām, "RER" ražoja visiem labi zināmās veļas mazgājamās mašīnas "Rīga", gadā izgatavojot 600 000 vienību.

Pašlaik "RER" galvenokārt nodarbojas ar elektrovilcienu, pasažieru vagonu un metro vagonu elektroiekārtu ražošanu. Uzņēmuma klientu vidū ir vagonbūves uzņēmumi Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Gruzijā, Uzbekistānā, Kazahstānā, Azerbaidžānā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Zviedrijā, Polijā, Serbijā. Turklāt, salīdzinot ar 2011. gadu, pērn "RER" eksporta apjoms audzis par 35%.

Pēdējo gadu lielāko uzņēmuma sasniegumu vidū var minēt pasaules vadošo enerģētikas un automātikas tehnoloģiju kompāniju "ABB Group" un "Schaltbau GmbH" licences, kas ir papildus kvalitātes garants AS "RER" ražotai produkcijai. Vēl viens būtisks notikums ir pirms diviem gadiem uzsāktā karjeru pašizgāzēju vilces elektroiekārtas ražošana pēc Baltkrievijas kompānijas "Belaz" pasūtījuma.

Uzņēmums gan negrasās apstāties pie sasniegtā un jau tuvākajā nākotnē plāno paplašināt savu produktu portfeli ar jauniem izstrādājumiem. Turklāt 2015. gadā AS "RER" plāno uzsākt sērijveida produkcijas ražošanu diviem lieliem projektiem Maskavas un Minskas metropolitēniem. Tāpat "RER" plānos ietilpst arī kondicionēšanas sistēmu izstrāde pasažieru vagoniem (pēc tām ir pieprasījums arī Latvijas tirgū) un hibrīda trolejbusa elektroiekārtas projektēšana Baltkrievijas kompānijai "Belkommunmash".

"Konkursā "Eksporta un inovācijas balva" piedalāmies, lai sabiedrībai parādītu, ka tepat Latvijā ir uzņēmumi, kas spēj veiksmīgi izstrādāt un ražot globāli konkurētspējīgu produkciju," norāda AS "RER" valdes priekšsēdētājs Nikolajs Erohovs.

"Eksporta un inovācijas balvas 2013" laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 11.decembrī, kad Latvijas labākos uzņēmumus sveiks konkursa patrons, Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!