Foto: Publicitātes foto

Savu pēdējā gada sasniegumu - eksporta paplašināšanu Krievijā, NVS un Baltijas valstīs – pamudināti, "Food Union" (AS "Rīgas Piena kombināts" un AS "Valmieras Piens" apvienošanās rezultātā 2011.gadā izveidotais uzņēmums) šogad pārliecinoši startējis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotajā konkursā "Eksporta un inovācijas balva 2013", iekļūstot finālā uzreiz trīs kategorijās – "Eksportspējīgākais komersants" lielo un vidējo komercsabiedrību grupā, "Importa aizstājējprodukts" un "Rūpnieciskais dizains".

Kopš 2011.gada "Food Union" ir mērķtiecīgi ieguldījis vairāk nekā 30 miljonus eiro sviesta, krēmsiera un saldējuma kategoriju attīstībā, atjaunojot tehnoloģisko aprīkojumu, izstrādājot jaunus produktu veidus un zīmolus.

Visi apvienoto ražotņu no jauna ieviestie un pārveidotie produktu zīmoli Latvijas un eksporta tirgos tiek virzīti ar vienotu zīmolu - "Food Union". Prioritārie eksporta zīmoli pēdējos divos gados bijuši piena produktu līnija "RASA" un saldējuma zīmoli "Ekselence" un "Nu Fruit" - piena produkti bez mākslīgām piedevām un konservantiem, ražoti no Latvijā iegūta piena un saldā krējuma.

Vērā ņemamus panākumus - iekļūšanu 2000 tirdzniecības vietās 24 lielākajās Krievijas pilsētās - guvuši "RASA" produkti. Gada laikā kopš šī zīmola ieviešanas Krievijas tirgū "Food Union" kļuvis par otru lielāko krēmsiera importētāju HoReCa kategorijā, nospraužot mērķi nākamgad tajā kļūt par līderi. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs uzsver, ka "pēc būtības tas nozīmē - šobrīd katrā otrajā suši restorānā Krievijā iespējams pasūtīt Filadelfijas maki, kura pagatavošanā izmantots tieši "RASA" krēmsiers". "Pirms gada, kad "RASA" krēmsieru tikko ieviesām tirgū, savos drosmīgākajos sapņos nevarējām iedomāties, ka šādus rezultātus sasniegsim jau pirmā gada laikā. Šodien neesam tālu no tā, ka suši restorānu piedāvājumā Krievijā būs "RASA" maki," smaidot saka N.Staņēvičs.

Otro vietu HoReCa sektorā Krievijā patlaban (pēc nepilniem diviem gadiem Krievijas tirgū) stabili notur arī "Food Union" ražotais saldējums, atpaliekot vien no globālās korporācijas "Mars" produkcijas. Saldējuma "Ekselence" un "Nu Fruit" eksporta īpatsvars uz Krieviju pēdējā gada laikā gandrīz pieckāršojies, pašlaik sasniedzot 23%.

Kā norāda N.Staņēvičs, gūtie panākumi Krievijas eksporta tirgos noteikti ir arī veicinājuši Latvijas kā kvalitatīvu un dabisku produktu ražotājvalsts atpazīstamību.

Savukārt par sasniegumiem vietējā tirgū liecina vērā ņemams tirgus daļas pieaugums vairākās produktu grupās. "RASA" krēmsiers ir ne tikai apsteidzis līdzšinējo līderi - krēmsieru "Filadelfija", bet arī veicinājis patērētāju paradumu attīstību, ar šo produktu veiksmīgi iepazīstinot līdz šim krēmsierus nelietojušus cilvēkus. Tāpat arī Latvijā mīlētākais saldējuma zīmols "Ekselence" ar jaunajiem un pilnveidotajiem produktiem palielinājis savu tirgus daļu," par sasniegto lepns ir N. Staņēvičs.

"Food Union" tuvākajos nākotnes plānos ietilpst tirgus pozīcijas stabilizēšana esošajos eksporta tirgos un iespēju meklēšana jaunos tirgos. Patlaban iesākta veiksmīga sadarbība Kazahstānā un Baltkrievijā. "Food Union" saskata izaicinājumu arī Ķīnas, ASV un Vācijas tirgu apgūšanā.

Tāpat "Food Union" ir iecerējis turpināt attīstīt savus lielākos eksporta trumpjus: krēmsieru, sviestu un saldējumu, kā arī apgūt jaunas nišas kategorijas un radīt vēl inovatīvākus produktus.

Tieši eksporta mērķtiecīgu paplašināšanu uzņēmuma valdes priekšsēdētājs N.Staņēvičs uzskata par vienīgo veidu, kā turpināt nodrošināt darbu esošajiem 850 (vasaras periodā vairāk nekā 1000) darbiniekiem un gandrīz 1000 zemnieku saimniecībām visā Latvijā. "Par pēdējo divu gadu panākumiem man jāsaka liels paldies "Food Union" koncerna - "Rīgas piena kombināta" un "Valmieras piena" - darbiniekiem, jo bez viņu ieguldījuma un atdeves nebūtu iespējams sasniegt uzņēmuma ambiciozos mērķus. Tāpat esmu gandarīts un pateicīgs plašajam piena piegādātāju pulkam, jo tieši ar viņu darbu sākas "Food Union" veiksmes stāsts," rezumē N.Staņēvičs.

"Eksporta un inovācijas balva 2013" laureāti tiks paziņoti svinīgā ceremonijā 2013. gada 11.decembrī, kad visus dalībniekus sveiks konkursa patrons - Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!