Foto: Reuters/Scanpix
Šveiciešu pilots Andrē Boršbergs svētdien ar saules enerģiju darbināmajā lidmašīnā "Solar Impulse 2" no Naņdzjinas Ķīnas austrumos devies lidojumā pāri Klusajam okeānam

Sešās diennaktīs 62 gadus vecais lidotājs plāno sasniegt Havaju salas. Līdz tām viņam jānolido 5070 jūdzes (apmēram 8160 kilometri). Ja lidojums būs veiksmīgs, Boršbergs par divām dienām pārspēs ilgākā vienatnē veiktā lidojuma pasaules rekordu.

Boršbergs un viņa partneris Bertrāns Pikārs 9.martā no Abudabi ar vieglo "Solar Impulse 2" lidmašīnu sāka ceļojumu apkārt pasaulei, pārmaiņus uzņemoties tās vadīšanu, lai pievērstu uzmanību zaļās enerģijas izmantošanas iespējām.

Šveicietis un viņa komanda uzturējās Naņdzjinā kopš 21.aprīļa. Pārlidojumu vairākkārt nācās atlikt laika apstākļu un drošības apsvērumu dēļ. Šobrīd ir laiks ir labvēlīgs un lidojuma maršrutā nav paredzami taifūni, kas nereti plosās Āzijas piekrastē.

"Klusajā okeānā man jābūt gatavam uz nezināmo," Boršbergs rakstīja tviterī pirms došanās ceļā.

"Sliktākajam gadījumam mums ir izpletnis un plosts, un mēs zinām, kā tos lietot," viņš sacījis ziņu aģentūrai AFP. "Protams, ceru, ka tādas vajadzības nebūs." Tiesa gan, ja pilotam nāktos ar izpletni izlekt atklātā okeānā, glābējiem būtu jāmēro simtiem kilometru, lai viņu sasniegtu.

Naktīs, ja apstākļi būs mierīgi, lidotājs varēs īsu brīdi nosnausties, uzticot vadību autopilotam, bet šādi miega brīži nepārsniegs 20 minūtes vienā reizē. Lai spētu noturēt modrību, abi piloti apguvuši meditācijas un pašhipnozes iemaņas, bet jogas prasmes palīdz viņiem atbrīvot ķermeni, ilgstoši atrodoties kabīnē.

Visu lidojumu paredzēts veikt 12 posmos, plānojot, ka piecu mēnešu ilgā ceļojuma laikā lidmašīna gaisā pavadīs kopumā 25 dienas. Klusā okeāna posms ir septītais un uzskatāms par lielāko izaicinājumu visā ceļojumā.

Pēc nolaišanās Havaju salās Boršbergs un Pikārs plāno doties pāri ASV un tad šķērsot Atlantijas okeānu, kas varētu prasīt četras dienas.

Viņu ceļojums plānots 12 gadus. Lidmašīnu "Solar Impulse" darbina četri propelleri, un tās spārni ir aprīkoti ar vairāk nekā 17 000 saules bateriju.

Boršberga partneris Pikārs 1999.gadā veica pirmo nepārtraukto lidojumu apkārt pasaulei gaisa balonā, kurā netika izmantota degviela, bet vienīgi gaisa plūsmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!