Latvijā radītā un ceturtdien, 15. oktobrī, prezentētā gala versija bezpilota lidaparātam jeb dronam "AirDog", kas spējīgs gaisā patstāvīgi sekot un filmēt savu saimnieku, ir vienkārša un ērta vadība, ar kuru spēs tikt galā praktiski jebkurš, ierīces izmēģinājumā pārliecinājās portāls "Delfi".

"AirDog" jau sākotnēji radīts ar domu, lai ar to varētu rīkoties jebkurš interesents – arī tādi, kuri ar modernām tehnoloģijām ir uz Jūs. Ja līdz šim sportistam, kurš vēlējās savu sniegumu iemūžināt, filmējot no gaisa, bija jāalgo vai nu profesionāļi, vai vismaz jāpieaicina draugi, kuri vada dronu un regulē videokameras kustību, tad "AirDog" ļauj ar to visu tikt galā pašam. Turklāt ar to var piekļūt arī vietās, kur manuāli vadāmam dronam nesniegtos operatora pults signāls.

"AirDog" ir viegli transportējams, jo ir salokāms un tādējādi aizņem maz vietas. Izpakojot un atlokot tam spārnus, drons ir gatavs darbam. "Gaisa sunim" ir arī "pavadiņa" jeb vadības aproce, ko saimnieks apliek sev ap roku. Kad tas izdarīts, dronu novieto kādā klajā vietā. Lai to ieslēgtu un aktivizētu propelleru, saimniekam uz vadības aproces ir jānospiež ieslēgšanas poga un darbība jāapstiprina ar pogu "OK". Kad saimnieks pats ir gatavs doties trasē, tad uz aproces nospiež pogu "Play", un "AirDog" paceļas gaisā, sāk sekot un filmēt.

Drons ir aprīkojams ar "GoPro Hero" 3. līdz 4. paaudzes kameru (nākotnē plānots "AirDog" pilnveidot ar iespēju to aprīkot arī ar "Sony" ekstrēmajam sportam paredzētajām kamerām). Savam saimniekam drons seko (un kameras modulis regulējas) pēc GPS signāla.

Gluži kā suņa saimniekam, arī "AirDog" saimniekam ir jārūpējas par savu lolojumu. Pats drons ar diviem lāzera sensoriem ir spējīgs izsekot attālumam līdz zemei. Piemēram, slēpojot vai braucot ar snovbordu kalnos, drons automātiski pielāgosies kalna reljefa izmaiņām un automātiski pacelsies augstāk, ja kalnā atkal seko pacēlums. Tomēr horizontālajā plaknē saimniekam pašam jāseko līdzi trajektorijām, lai drons neielidotu koku zaros vai elektrības vados.

Kā norāda "AirDog" izstrādātāji, nākamo drona versiju (gaidāma pēc 12 līdz 18 mēnešiem) plānots pilnveidot ar sensoriem, kuri spēs atpazīt un izvairīties no šķēršļiem patstāvīgi. Šābrīža versijā īpašnieks var caur datoru ievadīt dronā GPS koordinātes, kuras iestata kā robežas, kuras tam nepārkāpt. Piemēram, ja sportists regulāri apmeklē kādu noteiktu trasi (veikparku, slēpošanas trasi u.tml.), tad var iestatīt tās īpatnības (kokus, vadus), no kurām "AirDog" tad izvairīsies automātiski.

Kad filmēšana ir pabeigta, uz aproces nospied pogu "Home" un drons automātiski nolaidīsies uz zemes un izslēgsies. Ar vienu akumulatora baterijas pilnu uzlādi atkarībā no apstākļiem (gaisa pretestība, temperatūra, lidošanas ātrums) "AirDog" spējīgs darboties 12 līdz 18 minūtes. Ja filmēšana paredzēta ilgāka, tad var iegādāties rezerves akumulatorus, kurus ērti nomainīt, nospiežot speciālu pogu un izņemot kā kārtridžu.

Neskatoties uz to, ka tas viss izklausās tik vienkārši, patiesībā aiz šī produkta ir vairāk nekā divu gadu smags un grūtu izaicinājumu darbs. Tieši tādēļ, "AirDog" izstrādātājiem vaicājot, cik ilgi šis produkts būs unikāls tirgū, jo ķīnieši visu jauno spēj kopēt ātri, Latvijas izstrādātāji atbild: "AirDog" galvenās priekšrocības šajā aspektā ir trīs – nu jau starptautiski atpazīstams zīmols, pateicoties labajām atsauksmēm par produktu; pastāvīgas inovācijas, kas ieviesīs jaunas iespējas, kamēr ķīnieši būs nokopējuši produkta pirmo versiju; un "AirDog" ieliktā darba mīlestība, kuru nespēs atkārtot pat labākā ķīniešu racionālā kopija.

Jau rakstījām, ka līdz gada beigām uzņēmums plāno piegādāt vairāk nekā 1100 vienību, kuras iegādātas gan iepriekšpārdošanā "Kickstarter" pūļa finansēšanas programmā, gan tās, kuri pārdotas pēc šīs kampaņas. Eiropā "AirDog" cena ir 1700 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!