Foto: DELFI

ASV, pamatojoties uz drošības risku, rekomendējušas Eiropas Savienību (ES) nesadarboties ar Ķīnas ražotāju "Huawei" 5G tīkla ieviešanā. Komentējot izskanējušās bažas, "Samsung Electronics Baltics" tirdzniecības vadītājs Baltijas valstīs Māris Ķikāns portālam "Delfi" apgalvo, ka "Samsung" ierīču lietotājiem nav pamata uztraukumam.

Atšķirībā no "Huawei" Dienvidkorejas uzņēmums "Samsung" nav vadošās pozīcijās 5G tīkla tehnoloģiju izstrādē, uzņēmuma lielākā loma 5G ieviešanā sagaidāma tieši tīklam atbilstošu viedierīču izstrādē.

Ķikāns stāsta, ka drošības risinājums "Knox", kas jaunākajos "Samsung Galaxy" viedtālruņos iestrādāts mikročipa līmenī, ir atzīts par drošu rīku tādās valstīs kā Somija, Francija, Kazahstāna, Nīderlande, Spānija, Lielbritānija un ASV. Noteiktos uzstādījumos tas atbilst FIPS 140-2 un ISCCC prasībām, kas nozīmē, ka valsts iestāžu, piemēram, ASV aizsardzības departamenta darbinieki var izmantot "Knox", lai ikdienā aizsargātu datus savās ierīcēs.

"Līdz ar 5G tīklu būs iespējams vieglāk un ātrāk savstarpēji savienot milzīgu daudzumu ierīču. Tomēr no drošības aspekta, jebkura ierīce kļūs vieglāk pieejama ne tikai pašiem, bet arī ļaunprātīgai izmantošanai, pat tosters ar WiFi pieslēgumu kļūs brīvāk pieejams. Lai nosargātu informāciju, ar ko nevēlamies dalīties, īpaši svarīga ir ierīces uzbūve jeb bāze. Jau mikročipu līmenī iestrādātie drošības risinājumi viedtālruņiem spēj aizsargāt informāciju, jo programmētas aizsardzības lietotnes tikai virspusēji neļaus piekļūt informācijai, bet iestrādātie rīki veido savu aizsargsienu jau no pašiem pamatiem," uzsver Ķikāns.

Viņš precizē, ka visaugstākās drošības prasības ir valdībām, ar ko "Samsung" viedtālruņu izstrādātāji sadarbojas jau vairākus gadus. "Šajā sadarbībā gūtā pieredze tiek rūpīgi analizēta, un vērtīgākie risinājumi tiek ieviesti jaunākajos telefonos mikroshēmu veidā, ņemot vērā esošos un iespējamos draudus, tā esot vairākus soļus priekšā nelabvēlīgiem interesentiem," norāda Ķikāns.

"Mēs jau vairākus gadus strādājam ar valdībām, lai nodrošinātu ierīces, kas atbilst augstākā standarta drošības līmeņiem. Galvenā atziņa, izstrādājot ierīces ar augstāko drošības līmeni: drošību nevar lejuplādēt, tai ir jābūt pirms jebkā cita, kā pamatam paša telefona izstrādē," stāsta Ķikāns.

Globālā līmenī "Huawei" 5G tīkla tehnoloģiju izstrādē ir pārliecinošs tirgus līderis, krietni apsteidzot savus tuvākos konkurentus no Somijas "Nokia", kuras lielākā darbinieku daļa strādā Ķīnā, un Zviedrijas "Ericsson".

Abi konkurenti līdz šim izvairīgi komentējuši "Huawei" reputācijas nedienas un ASV brīdinājumu, bet tā vietā publiski skaidro savus sasniegumus nozarē.

Jau vēstīts, ka vairākās Eiropas valstīs, tostarp Lielbritānijā, Francijā, Itālijā, Vācijā, Polijā, Čehijā, noritējušas valdības līmeņa diskusijas par drošības risku, kuru varētu radīt "Huawei" darbība 5G tīklā. Bažas radījis ASV brīdinājums, ka Ķīna varētu izmantot likumdošanu, liekot "Huawei" nodrošināt tehnoloģiju spiegošanai vai nesankcionētai datu piekļuvei. Kā intervijā portālam "Delfi" norādīja "Huawei" viceprezidents Mika Laude, pagaidām Latvijas drošības iestādes un valdības pārstāvji uzņēmumu nav uzaicinājuši uz sarunām, kā arī nav prasījuši sniegt kādu papildu informāciju. Laude noraida visus pārmetumus par drošības risku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!