Foto: Publicitātes foto
Latvijas jaunuzņēmums "Ferterex" ir saņēmis "EIT Health InnoStars" apbalvojumu "MedTech" balvu konkursā "100 Wolves Piching Contest", ko 2020. gada jūnijā Polijā organizēja "Wolves Summit", informē organizācija. Ierīce "Ferterex" ir patentēta Latvijā un šobrīd ir ceļā uz patentu Eiropas Savienībā.

Apbalvotais uzņēmums ir veicis pilotpētījumu, lai izstrādātu inovatīvu ierīci, kas palīdzētu miljoniem pāru cīņā ar neauglību. Šī problēma skar vairāk nekā 200 miljonus cilvēku.

"Ferterex" inovācija ir līdzīga lāzerterapijai, un tā izmanto monohromatiskās gaismas viļņus, lai stimulētu enerģijas līmeņus spermas šūnās. Ergonomiskās formas mājas ārstēšanas ierīce vīriešiem uzlabo spermas kvalitāti ar fotobiomodulācijas terapijas (LLLT) tehnoloģiju palīdzību. Kā norāda uzņēmuma vadītājs Māris Belte, tuvās infrasarkanās gaismas terapijai ir milzīgs potenciāls dažādu slimību ārstēšanā un tā ir droša un efektīva. Lietojot "Ferterex" 10 minūtes tikai divas reizes nedēļā, tā palīdzēs vīriešiem pārvarēt auglības samazināšanos, ko izraisa tādi iekšējie un ārējie faktori, kā piemēram, dzīvesveids, pārtikas kvalitāte vai pat piesārņojums. "Ferterex" palielina testosterona līmeni, uzlabo spermatozoīdu kustīgumu un palielina normālu spermas šūnu skaitu.

Ierīce "Ferterex" pašlaik tiek patentēta Eiropas Savienībā, bet tā jau ir patentēta Latvijā un, pateicoties papildu 2000 eiro finansējumam no "EIT Health InnoStars" mentoringa atbalstam, ir ceļā uz ieviešanu tirgū.

"Mūsu klīnikā ir mazāk nekā 5% pacientu ar veselīgu spermogrammu. Nav īpašu zāļu savienojumu, lai šo problēmu ārstētu. "Ferterex" ierīce var sniegt ievērojamus panākumus, it īpaši, ja ir sācies iekaisuma process," teic Latvijas Cilvēka reprodukcijas biedrības valdes priekšsēdētāja Dr. Valerija Magomedova Godunova.

"Centrālaustrumu un Dienvideiropa daudzkārt tiek pieminētas kā potenciālas inovāciju "zelta raktuves", taču, protams, apslēpts avots var kļūt par vērtību tikai ar atbilstošu aprūpi. "EIT Health" Reģionālās inovācijas shēmas programmā mēs vēlamies atklāt un atbalstīt talantīgus, agrīnā stadijā esošus jaunuzņēmumus, un palīdzēt paātrināt viņu attīstību. "Wolves" samitā mēs satikām daudz talantīgu komandu un, ņemot vērā iespējamo sociālo ietekmi un pievienoto vērtību veselības aprūpē, nolēmām atbalstīt "Ferterex" biznesa attīstību," teic "EIT Health" Reģionālās inovācijas shēmas uzņēmumu veidošanas projektu vadītājs Tamāšs Bēkāši (Tamás Békási).

"Ferterex" ir arī "EIT Health" partnera Ungārijā "GE Healthcare" riska laboratorijas "Health Venture Lab" absolvents un akseleratora "Buildit" Rīgas 8. izlaiduma absolvents.

"EIT Health" ir bezpeļņas organizācija un viena no lielākajām Eiropas publiskā privātā sektora partnerībām veselības aprūpes inovāciju jomā. "EIT Health" veido vairāk nekā 150 partneri, un tas ir unikāls Eiropas vadošo uzņēmumu, universitāšu, pētniecības un izstrādes centru, kā arī slimnīcu un institūtu tīkls. Savukārt "InnoStars" kopa ir viens no septiņiem "EIT Health" ģeogrāfiskajiem apgabaliem. Tas aptver pusi Eiropas, tostarp Poliju, Ungāriju, Itāliju un Portugāli, kā arī EIT Reģionālās inovācijas shēmas programmā iekļautos papildu reģionus – Baltijas valstis, Horvātiju, Slovākiju, Čehiju, Slovēniju, Grieķiju un Rumāniju. Saskaņā ar Eiropas inovācijas rezultātu pārskatu (European Innovation Scoreboard) šo valstu grupa ir novērtēta kā mēreni novatoriska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!