Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sociālā tīkla "Twitter" dibinātāja Džeka Dorsija (fotogrāfijā) pirmā ieraksta jeb tvīta pircējs, kurš par to samaksāja 2,9 miljonus ASV dolāru, uzskata to par gudru ieguldījumu, vēsta "BBC".

"Tā ir cilvēces vēstures sastāvdaļa digitāla aktīva veidā. Kas zina, kāda būs šī tvīta cena pēc 50 gadiem," sacījis Malaizijā dzīvojošais Sina Estavi.

Estavi savu pirkumu salīdzina ar Leonardo da Vinči darbu "Mona Liza".

"BBC" noskaidrojis, ka arī eksperti piekrīt – "Twitter" dibinātāja pirmais tvīts, kas veikts pašam savā platformā, ir ļoti vērtīgs īpašums.

Džeka Dorsija tvīts, kurā ir teksts "tikko izveidoju savu twttr", tika publicēts 2006. gada 21. martā, un Dorsijs to pārdeva labdarības nolūkos.

Kriptovalūtu uzņēmuma "Bridge Oracle" vadītājs Estavi to nopirka, izmantojot Ether, kas ir konkurējoša valūta "Bitcoin".

Tas tika pārdots kā NFT – unikāls digitālais sertifikāts, kurā norādīts, kam pieder fotoattēls, video vai cita veida tiešsaistes aktīvs.

NFT šogad guvis popularitāti, un šādā veidā pārdoti arī dārgi digitālās mākslas darbi.

"Es uzskatu, ka tas ir augošs tirgus, un tas ir tikai sākums. Visus digitālās mākslas veidus, piemēram, mūziku, fotoattēlus, videoklipus, tvītus un emuāru ierakstus, var tirgot NFT formā," komentējis 29 gadus vecais Estavi.

"Šī pirmā tvīta iegūšana īpašumā nākotnē var nozīmēt gandrīz to pašu, ko retas grāmatas pirmais izdevums," uzskata sociālo mediju eksperte Keitija Hakla. ""Twitter" aizsāka jaunu komunikācijas ēru, un šis tvīts to uzsāka," viņa paskaidro.

Dorsija tvīts tika pārdots, izmantojot tiešsaistes platformu "Valuables", kas pieder ASV uzņēmumam "Cent".

"Cent" līdzdibinātājs Kamerons Hejazi sacījis, ka tas ir līdz šim visaugstāk novērtētais aktīvs, kas platformā pārdots. "Es biju šokēts, bet nebrīnījos – šo aktīvu vērtība ir ļoti subjektīva. Turklāt mēs esam priecīgi, ka nauda tiek novirzīta tik labam mērķim," viņš teicis "BBC".

NFT izmanto to pašu blokķēdes tehnoloģiju, kas ir digitālo valūtu pamatā, piemēram, Bitcoin, lai izveidotu īpašumtiesības un autentifikāciju.

Eksperti pieļauj, ka daži Donalda Trampa pretrunīgi vērtētie tvīti, viņam esot ASV prezidenta amatā, arī nākotnē varētu piedzīvot līdzīgu likteni.

Kā pircējs Estavi saņems sertifikātu, ko digitāli parakstījis Dorsijs. Lai gan tvīts pieder Estavi, ikviens, kam ir piekļuve internetam, to var joprojām redzēt un lasīt.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!