Foto: Publicitātes attēli

Otrdien savā kārtējā jaunumu prezentācijā "Apple" izziņoja vairākus jaunumus, tostarp "Mac Studio" datoru, kas pieejams ar līdz šim ātrāko procesoru. Līdz ar datoru prezentēts arī monitors, jauns "iPad" planšetdators un jauns "budžeta" "iPhone" modelis. Šī brīža aktuālie "iPhone 13" modeļi papildināti ar jaunu krāsu.

Pasākuma galvenais varonis ir jaunais dators "Mac Studio". Tas ir galda dators, kas veidots līdzīgi kā daudzu iemīļotais "Mac Mini", taču ir apmēram divas reizes biezāks un neskaitāmas reizes jaudīgāks. Dators pieejams ar pērn izlaistajiem "Apple" pašu izstrādātajiem procesoriem - "M1", "M1 Pro" un "M1 Max". Taču šogad šo klāstu papildinājis jauns procesors - "M1 Ultra", kas sastāv no diviem kopā saliktiem "M1 Max" procesoriem un tādējādi ir daudzkārt ātrāks ne tikai par pārējiem "M1" procesoriem, bet arī ātrāks par jebkuru citu šobrīd pieejamo galda datora procesoru.

"M1 Ultra" procesoram ir 20 kodoli un 48 līdz 64 kodolu grafiskais procesors. Tam pieejama 64 līdz 128 gigabaitu operatīvā atmiņa. Pats dators pieejams ar 1 līdz 8 terabaitu SSD atmiņu. Tāpat datoram ir ļoti plašs pieslēgvietu klāsts. Tam ir seši "Thunderbolt" (USBC) porti, divi USB3 porti, HDMI, 10Gb tīkla pieslēgvieta, SD karšu lasītājs un vecā, labā austiņu izeja. Šādu pieslēgvietu spektrs ir nosacīti pārsteidzošs, jo vēl nesen "Apple" ļoti skopojās ar "caurumiem" un datoros piedāvāja vien dažus portus.

"Mac Studio" datoram ir iestrādāta īpaša dubulta ventilācijas sistēma, kas normālas slodzes režīmā būšot "knapi dzirdama". Dators ir 20x20cm plats un 9.5 cm augsts.

Līdz ar jauno datoru tika izziņots arī jauns monitors. Daudzi lietotāji jau sen pieprasīja "Apple" izlaist "saprotamas cenas" monitoru, jo līdz šim vienīgais piedāvātais monitors maksā sešus tūkstošus, turklāt tā kāja jāpērk atsevišķi. Jaunais "Studio Display" monitors gan arī nav "mazcenas" produkts, taču ir būtiski lētāks par iepriekš piedāvāto. Tā cena Eiropā ir ap 1800 eiro.

Arī monitorā ir iestrādātas vairākas pieslēgvietas un to darbina "A13" procesors, kas iepriekš izmantots "iPhone" viedtālruņos. Monitorā iestrādāta arī platleņķa kamera un mikrofoni, kas īpaši noderīgi videozvaniem.

"Mac Studio" dators būs pieejams jau martā, un Eiropā tā cena sākas no 2350 eiro modelim ar "Max" procesoru un 4650 eiro – modelim ar "Ultra" procesoru. Par konkrētu pieejamību Latvijā pagaidām nav ziņas.

Kā minēts, izziņots tika arī jauns planšetdators "iPad Air". Tas ir ticis pie jaunā "M1" procesora un arī ir daudzkārt ātrāks par iepriekšējo modeli. Arī tam ir videozvaniem pielāgota kamera.

Viedtālruņu klāstā ir nelielas izmaiņas. Rudenī prezentētajiem "iPhone 13" modeļiem tagad pieejama jauna zaļa krāsa. Savukārt "lētajā galā" ir izlaists jauns "iPhone SE". Tā dizains ir tāds pats kā iepriekšējam "SE" modelim, taču tas aprīkots ar moderno "A15" procesoru, uzlabotu foto sistēmu, 5G sakariem un īpaši izturīgo korpusa stiklu. Tiek solīts, ka "Iphone SE" cena būs no 530 eiro.

Vēl prezentācijā tika pieteiktas vairākas jaunas filmas, kas būs pieejamas "Apple TV+" straumēšanas platformā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!