Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Ceturtdien plkst.13.00 pēc Latvijas laika Eiropas Savienības valstīm kļuva pieejams jaunais mikroblogošanas sociālais tīkls "Threads". Tas ir "Facebook" īpašnieku "Meta" radītais rīks iespējamai tvitera aizvietošanai, kas jau guvis lielu popularitāti pasaulē.

"Threads" pirmo reizi tika atklāts šā gada vasarā, taču tā darbība tika ierobežota, liedzot pieeju Eiropas Savienības valstīm. Neskatoties uz ierobežojumu, tīkls guva sprādzienveidzīgu popularitāti – tas bija visātrāk augošais sociālais tīkls pasaulē, sasniedzot 100 miljonus lietotāju piecās dienās. Šobrīd statistikas dati liecina, ka "Threads" ir 33 miljoni aktīvo lietotāju.

Jaunais tīkls ES lietotājiem nebija pieejams, jo sākotnēji tas nevarēja nodrošināt Eiropas noteiktās privātuma datu vākšanas prasības. Kā zināms, "Meta" ļoti aizraujas ar maksimālu lietotāju datu vākšanu, kas uzņēmumam nodrošina lielu peļņu. Šobrīd nav precīzi zināms, kādas darbības uzņēmums veica, lai pielāgotu "Threads" Eiropas prasībām.

Šobrīd nav arī zināms, cik lielu popularitāti jaunā mikroblogošanas vietne iegūs Eiropas lietotāju vidū. Citur pasaulē to kā glābiņu izmanto bijušie "Twitter/X" lietotāji, kas vīlušies Īlona Maska uzvedībā un tvitera degradējošajā attīstībā.

Jāatgādina, ka lietotāju migrācija prom no X sākās pērn, kad Masks kļuva par tā īpašnieku. Tobrīd uz mirkli zināmu popularitāti guva dažādi tvitera kloni, piemēram, "Post", "T2", "BlueSky" u.c. Lielāko jauno lietotāju pieplūdumu guva "Mastodon" sociālais tīkls, kas izceļas ar atvērto pieeju un decentralizēto formātu. Tomēr tā lietošana lielākajai daļai lietotāju šķiet pārāk sarežģīta, tādēļ tas arvien nav sasniedzis kritisko masu, lai kļūtu par nozīmīgu sociālo tīklu.

Taču zināmā mērā tas var iegūt "otru elpu", tieši pateicoties jaunajam "Threads". Kā apgalvo tā izstrādātāji un pats uzņēmuma vadītājs Zakerbergs, "Threads" tiks pielāgots atvērtajam formātam, kurā darbojas arī "Mastodon". Tas nozīmē, ka viena tīkla lietotāji varēs sekot otra tīkla lietotājiem un otrādi. Šis būtu diezgan būtisks pavērsiens, jo līdz šim šādas iespējas divu sociālo tīklu lietotājiem sazināties savā starpā nav bijušas. Vismaz ne šādā mērogā.

Tiesa, līdz šai atvērtajai sadarbībai vēl jāpagaida, jo tās ieviešana vēl tikai būs. Pagaidām "Threads" attīsta citas būtiskas mikroblogošanas iespējas, lai nodrošinātu maksimālu pamatfunkcionalitāti un piesaistītu arvien vairāk lietotāju.

Tas gan var nebūt viegls uzdevums, jo "Meta" ir liels uzticamības deficīts. Uzņēmums ir pieķerts būtiskos privātuma datu pārkāpumos, ir zināms, ka tas ietekmējis vēlēšanu gaitu dažādās valstīs un veicis citas neētiskas darbības. "Threads" solās "būt labāks" par "Facebook", taču lietotāju uzticība tam vēl jānopelna.

Tomēr tīkls ir ieguvis ievērojamu uzmanību. Tajā pievienojas un aktīvi darbojas arvien vairāk uzņēmumu, valsts pārvalžu darbinieku, slavenību u.c. Tas ir īpaši aktuāli šobrīd, kad nejēdzīgās uzvedības un naida kurināšanas dēļ lietotāji un reklāmdevēji strauji pamet "Twitter/X". "Threads" nenoliedzami vēlas izmantot šo brīdi, lai kļūtu par primāro mikroblogošanas vietni, kurā lietotāji varēs uzzināt jaunāko un aktuālāko pasaulē.

Lai pieslēgtos "Threads", lietotāji var izmantot savu esošo "Instagram" kontu, vai izveidot pilnīgi jaunu. Izmantojot "Instagram" tīklu, iespējams automātiski sekot visiem tā konta sekotājiem.

Seko portālām "Delfi" "Threads" tīklā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!