Foto: Shutterstock

Jautājums: Beidzot vajag arī man, lai kāds pasaka kādu vārdu, mani sapurina... Sirds sāp. Esmu iemīlējusies cilvēkā, kurš...ja godīgi, pat neliekas par mani ne zinis. Cik var pazemoties, dodot par sevi ziņu, kad es beidzot sapratīšu, ka nav vērts. Kad satiekamies, uzvedamies kā čomi viens pret otru. Esmu laikam par kautrīgu, lai izrādītu, cik ļoti man viņš patīk...Tajā pašā laikā gaidu arī ko vairāk no viņa, pat jūtu, ka arī viņš gaida no manis solīti pretīm, bet es nekad pati pirmā vīrietim kaklā nekaros - nu nē. Kā man rīkoties, ko darīt vai ir vērts kaut ko turpināt? Ja nē, tad kā lai aizmirst to, kas sēž manās smadzenēs jau ilgu laiku? Tā tik viegli aizmirst viņu neizdosies, esmu mēģinājusi, nav izdevies...

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa telefonu 29204920 vai e-pastu benita@psihodinamika.lv):

Atbilde: Jums taisnība, ikvienam savu reizi ir absolūti nepieciešami saņemt sapratni brīžos, kad jūtam ilgas, kas nepiepildās, vai vilšanos. Vispirms vēlos pateikt, ka par spēju iemīlēties, aizrauties, ilgoties un tiekties Jūsu dvēsele ir pelnījusi siltu glāstu no Jums pašas.

Sapurināšana, iespējams ir vajadzīga Jūsu neticībā, ka spēsiet izturēt, ja attiecības neattīstītos tālāk Jums vēlamajā virzienā. Tai nav jābūt aizmiršanai, jo tas nav iespējams, - aizmirst iemīlētu cilvēku. Drīzāk tā varētu būt reālās situācijas pieņemšana un atļauja sev just visu, ko parasti cilvēki jūt, kaut ko zaudējot.

Vai kāds atbalsts no ārpuses ir vajadzīgs, lai Jūs pati noticētu, ka tiešām esat darījusi visu, lai  varētu veidoties jaukas attiecības?  To, kas starp Jums abiem notiek, Jūs atspoguļojat pretrunīgi, un ir grūti saprast reālo ainu. Te intereses izrādīšana ir pazemošanās, te Jums ir šaubas par to, vai esat bijusi pietiekami nepārprotama un iedrošinoša. Kā jūtaties par  "čomiskumu" saskarsmē? Vai tas attiecas uz sarunu tēmām, vai te ir nozīme tam, kā jūtaties ar savu sievišķību. Iespējams, ka tiešām kaut ko vēl varat darīt, atkāpjoties no "čomiskās" saskarsmes un uzdrošinoties vairāk pieteikt sevi kā sievieti. Par to vairāk skaidrības varat iegūt sarunā ar kādu tuvu draudzeni, kas pazīst Jūs un zina, cik pārliecināta esat par sevi un vai  Jūsu izpratne par "kāršanos kaklā" ir tuva šo vārdu nozīmei.  Varbūt esat ļoti kritiska un dzīvojat ar pārliecību, ka vīrietim par savu dāmu jācīnās, laužoties cauri ērkšķiem un uzminot viņas vēlmes un ilgas?

Tomēr tikpat iespējams, ka nevis viņš gaida vēl kādu solīti pretim no Jums, bet, gan Jūs esat tā, kura vēlas redzēt kādu iniciatīvu no otra cilvēka. To atzīt nozīmētu būt gatavai atteikties no ambīcijām ietekmēt to, ko nav iespējams ietekmēt, jo vajadzīga otra cilvēka vēlēšanās un rīcība.

Attiecībās ar vīrieti labs turpinājums ir atkarīgs no Jums tikai par 50%. Ar sevi esat kopā 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā, un tas ir uz mūžu. Būt labās attiecībās ar sevi - tas nav viegls uzdevums. Būt mierā ar saviem lēmumiem, vairāk patikt sev nekā nepatikt, spēt sevi mierināt un iedrošināt, bremzēt un mudināt - rūpēties par sevi, tas ir process, kura prioritāte ik pa laikam sev jāatgādina un kur Jūsu līdzdalība ir 100% nepieciešama. Tikai tad  rezultāts ļaus priecāties par dzīvi neatkarīgi no tā, vai esam attiecībās ar kādu, vai nē.

Atbildi uz Jūsu jautājumu - vai vērts turpināt un - kā, varat saņemt tikai pati no sevis. Šī atbilde būs laba un derīga, ja tiks apjēgtas pretrunīgās jūtas un domas, un ja spēsiet atrast atbildi uz jautājumu, vai tiešām vēlaties vēl kaut ko darīt, lai attiecības padarītu tuvākas, nekritizējot sevi par vēlēšanos būt ar kādu kopā un aktīvi rīkoties.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!