Foto: Publicitātes foto
Šogad miljoniem iedzīvotāju visā pasaulē aptuveni trīs mēnešus nevarēja ceļot, un šobrīd aizvien pastāv dažādi ceļošanas ierobežojumi, nemaz nerunājot par to, ka daudziem pandēmija būs ieviesusi bažas doties pāri valstu robežām arī turpmāk. Pēdējo reizi šāda situācija bijusi vien pēc Otrā Pasaules kara.

Rezultātā tūrisma un sabiedriskās ēdināšanas nozares Covid-19 izraisītās krīzes dēļ ir cietušas vissmagāk. Kā liecina aplēses, tieši šīs sfēras veido aptuveni 10% no globālā IKP un nodrošina vismaz 330 miljonus darba vietu – katrs desmitais pasaules iedzīvotājs strādā tieši šajās nozarēs. Savukārt Latvijā tūrisma nozare veido teju 5% no valsts IKP, nodrošinot darba vietas aptuveni 9% darbspējīgo iedzīvotāju. Turklāt tai ir cieši pakārtota sabiedriskās ēdināšanas nozare, kas darbu dod aptuveni 5% valsts ekonomiski aktīvo iedzīvotāju.

Jau kopš februāra tūrisma nozare Latvijā piedzīvo strauju lejupslīdi, zaudējumiem sasniedzot pat 90% no iepriekšējā apjoma. To vēl vairāk ietekmējis tas, ka pandēmija mūs skārusi pirms jaunās, aktīvās tūrisma sezonas sākšanās. Arī sabiedriskās ēdināšanas nozare ir cietusi vietējo apmeklētāju, tūristu trūkuma un pieņemto drošības pasākumu dēļ, kādēļ daļa uzņēmumu pat pārtraukuši darbību, bet citi – ir atraduši veidus, kā organizēt ēdienu piegādes, nodrošināt klientiem produktu kastes un receptes ēdienu pagatavošanai, sniegt attālinātas bārmeņu konsultācijas ar video konferenču starpniecību u.tml.

Iepriekš tūrisms Latvijā noteikts par prioritāru nozari, kas ir jāattīsta, un industrijas pārstāvji, sadarbojoties ar valsti, pirms krīzes to arī darīja. Taču tagad pandēmija ir strauji mainījusi apstākļus. Eksperti pagaidām lēš, ka tūrisms 2019. gada līmenī atgriezīsies vien 2023. gadā, un tas būtiski ietekmēs arī sabiedriskās ēdināšanas nozari.

Ko tūrisma un sabiedriskās ēdināšanas industrijas plāno darīt, lai atgūtos no dīkstāves, un, kāds atbalsts no valsts puses to atvieglotu? Kā mainīsies sabiedrības paradumi un kā nozares tiem pielāgosies? Par šiem un daudziem citiem aspektiem mobilo sakaru operatora BITE atbalstītā tiešsaistes pasākumu cikla "Paliec mājās – paliec cilvēks!" konferences "Ekonomika. Izaicinājumi." video ierakstos stāsta "Baltic Travel Group" Korporatīvo pasākumu un konferenču nodaļas vadītāja Gaļina Bukovska un Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes priekšsēdētājs Jānis Jenzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!