Foto: Shutterstock
Tirdzniecības vietās pārmaiņas ir tik straujas, ka ikviens nepārspīlējot var teikt: “Manā laikā tā nebija.” Nemaz ne tik sen veikalniekiem pie kases drošības pēc stāvēja arī skaitīkļi ar koka kauliņiem vai vismaz kalkulators, un, šķiet, vēl nupat karšu lasītāji bija atrodami tikai lielajos ķēžu veikalos, jo to uzstādīšana bija dārga un sarežģīta, bet iziet no mājas bez skaidras naudas bija neiedomājami. Gan skaitīkļi, gan laiki bez kartes kabatā ir pagājuši, un kā pircējam, tā pārdevējam darījuma noslēgšanas brīdi aizvien biežāk iezīmē vien kluss pīkstiens.

Maksājumu evolūcijas ceļš

Pirmais lielais jaunievedums tirdzniecībā bija kases aparāts, kas parādījās pirms aptuveni 140 gadiem. Amerikāņu uzņēmējs un izgudrotājs Džeimss Ritijs ieviesa mehānisku metāla ierīci noslēgto darījumu un ieņemtās naudas uzskaitei. Citi to pamanīja, pārpirka ideju, un 20. gadsimta sākumā kases aparāti strauji iekaroja veikalnieku simpātijas visā attīstītajā pasaulē. Tirdzniecības vietas, starptautiski vienkāršoti dēvētas par POS – "point of sale", kā arī pati pārdevēja un pircēja saskarsme radikāli mainījās.

Jaunu revolūciju līdzšinējā maksāšanas kārtībā ieviesa virtuālie norēķini un bankas karšu ienākšana mūsu ikdienā. Sākotnēji lēnām, bet tad aizvien straujāk tā paātrināja kasu automatizāciju lielveikalos, interneta veikalu ienākšanu mūsu ikdienā, kā arī mobilās maksāšanas iespējas kurjeriem, taksistiem un citiem. Par spīti maksājumu kartēm, kas kļuvušas par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, daļa cilvēku drošības dēļ makā gan joprojām tur arī nedaudz skaidras naudas, jo... puķu vīrs tirgū, saldi smaržojošā konditoreja aiz stūra, kā arī frizieris, kas nāk uz mājām, ne vienmēr ir parūpējies, lai tam būtu POS maksājumu terminālis. Tomēr skaidrās naudas turētāju ar katru dienu kļūst mazāk, kas var ietekmēt ienākumus tirgotājiem, kuri nav ieviesuši iespēju norēķināties ar karti.

Maksājumu terminālis arī pavisam mazajiem tirgotājiem

Kamēr pircējam karšu norēķini jau sen nozīmē ērtības, mazie tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji POS termināļus nereti uzstādīja ar galvassāpēm – tas tika uztverts kā papildu rūpes. Vēl nesen ikvienam tirgotājam karšu maksājumu pieņemšana bija rūpīgi izvērtējams lēmums, jo tas prasīja ne tikai ierīces iegādi, uzstādīšanu un lielus maksājumus, bet arī stabilu interneta pieslēgumu.

Mūsdienās šīs problēmas atrisina tādi pakalpojumi kā mobilais POS terminālis, kas jebkuram tirgotājam vienkāršā veidā ļauj apkalpot klientus. Terminālim nav nepieciešams elektrības pieslēgums vai atsevišķs pieslēgums internetam, jo tajā ir SIM karte, kas nodrošina mobilo internetu.

Ievērojami paātrinājies ir arī laiks, kurā ir iespējams saņemt maksājumu termināli. "Citadelē" POS termināļi ir darba kārtībā jau dažu stundu laikā pēc pakalpojuma pieteikšanas. Var pieteikties pakalpojumam no rīta un jau pēcpusdienā ar mobilo POS termināli doties pie klientiem, vai arī pēcpusdienā paķert termināli bankas filiālē, lai jau rīta agrumā tirdziņā apkalpotu arī konkurentu potenciālos klientus, kuriem līdzi nav skaidras naudas.

Turklāt "Citadeles" piedāvājums ir elastīgs attiecībā uz izmantošanas laiku. Veikalam un regulāram pakalpojuma sniedzējam ērtāk ir POS termināli vienkārši abonēt, tomēr bankai ir īpašs piedāvājums arī tiem gadījumiem, kad tirgošanās notiek ļoti ierobežotu laika sprīdi, piemēram, pirms koncerta vai izstādes norises laikā. Tirgotājiem pieejami dažāda apjoma plāni jeb piedāvājumi atkarībā no izmantošanas biežuma un plānotā apgrozījuma. Lai izmēģinātu visas funkcijas un izprastu, kurš piedāvājums ir tirgotājam piemērotāks, pirmos sešus mēnešus nav jāmaksā nomas maksa par termināļa izmantošanu.

Vēl nesen, kad stacionāra POS termināļa uzstādīšana varēja prasīt vairākas dienas, nekas tāds nebija iedomājams. Un paātrinājies ir arī laiks, kurā tirgotājs klienta maksājumus saņem savā kontā. Ar "Citadeli" maksājumus iespējams saņemt jau nākamajā dienā – arī brīvdienās.

Samaksāt ar karti pat meža biezoknī

Pakalpojumu sniegšana vairs nav ierobežota ne tikai laikā, bet arī telpā. Līdzšinējā tirdzniecības vietas evolūcija pēdējos vairāk nekā 100 gados galvenokārt bija vērojama uz tirgotāja letes. Pēdējais solis maksāšanas revolūcijā ļauj pamest ne tikai leti, bet pat telpas. Mobilie POS termināļi darbojas vai nu ar "Wi-Fi" (lietojot privātu pieslēgumu), vai pieslēdzas mobilā interneta tīklam ar SIM karti, kuras operatoru var izvēlēties pēc nepieciešamības.

Vienkāršību iemieso arī mobilā POS termināļa izmērs un plašais funkciju klāsts. Tas līdz ar maksājuma pieņemšanu no visa veida, tostarp bezkontakta, kartēm ļauj darījumu arī atcelt, saņemt atskaiti un veic citas pārdevējam nepieciešamās pamatfunkcijas. Gluži kā kases aparātu pirmsākumos, mobilo POS termināļu lietošana nodrošina automātisku darījumu uzskaiti, turklāt "Citadeles" "Tirgotāja portālā" iespējams tos ne tikai pārskatīt pēdējo divu gadu griezumā, bet arī analizēt rezultātus, kas īpaši atvieglo darba plānošanu tajos uzņēmumos, kuri izmanto vairākus termināļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!