Šoruden oficiāli pārdošanā atrodas 24 Latvijas muižas – gan kā atsevišķas ēkas (kungu mājas vai pilis), gan kā muižu kompleksi. Divi dārgākie piedāvājumi šajā sarakstā ir Aizupes muižas komplekss un Buku muižas komplekss – katram īpašnieki kā pārdošanas cenu norādījuši 3,2 miljonus eiro. Lētākais šobrīd pieejamais piedāvājums – Vecsatiķu muiža, kura iegādājama par 30 tūkstošiem eiro.

Tiesa, publiski pieejamā informācija gan neatspoguļo pilnu ainu. Ne visi piļu un muižu īpašnieki, kuri vēlas savu īpašumu pārdot, publisko savas aktivitātes un meklē pircējus ar nekustamā īpašuma uzņēmumu starpniecību vai sludinājumu portālu palīdzību. Ir īpašnieki, kas pircējus savām pilīm un muižām meklē tikai aiz valsts robežām, un arī šādos gadījumos ne vienmēr pārdošanas fakts parādās visiem pieejamā informācijas telpā.

Ambīcijas bez pamatojuma

Dažas no šobrīd piedāvājumā esošajām muižām pārdošanā ir jau vairākus gadus, un tam ir dažādi iemesli. Pirmkārt, tirgus niša ir ļoti specifiska un ieinteresētu un atbilstoši situētu potenciālo pircēju vēsturiskām celtnēm, kuras turklāt nereti ir bēdīgā stāvoklī, ir ļoti maz. Otrkārt, ne visi piļu un muižu īpašnieki objektīvi novērtē to, kas viņiem pieder.

Latvijas Piļu un muižu asociācijas (LPMA) prezidents Jānis Lazdāns, kurš ir arī Padures muižas īpašnieks, norāda, ka cenas tirgū ir ļoti dažādas – ir pilis un muižas, kas novērtētas pat pārāk zemu un kurām tāpat ilgstoši neizdodas atrast pircēju (raksturīgs piemērs esot Krimuldas muiža), un ir grausti, kas tiek pārdoti par nesamērīgi augstu cenu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!