Foto: Publicitātes foto
Daudzi cilvēki un arī uzņēmumi pandēmijas laikā ir pārcēlušies uz digitālo vidi, taču daudziem joprojām tas dažādu iemeslu dēļ nav izdevies. Tā kā pandēmija joprojām nerimstas, tad doties kaut kur fiziski klātienē, lai nokārtotu e-paraksta iegūšanu, ne vienmēr ir laba ideja. Tagad šo rīku var iegūt arī attālināti.

Lai parakstītu dokumentus elektroniski, ir nepieciešams elektroniskās identitātes rīks ar elektroniskā paraksta sertifikātu. Parasti tā ir nacionālā identifikācijas karte jeb eID karte, "eParaksts mobile" lietotne vai "Smart-ID". eID karti ir iespējams iegūt tikai fiziski klātienē Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē. Parakstīšanās iespēju ar "eParaksts mobile" lietotni var noformēt attālināti, piesakoties līguma saņemšanai ar kurjeru. Savukārt "Smart-ID" ir iespējams noformēt attālināti jebkurā pasaules malā un lietot pakalpojumu saņemšanai visās Baltijas valstīs.

Ar "Smart-ID" lietotni jau ir pazīstami internetbankas lietotāji. Sākotnēji tieši internetbankas aktīvi aicināja izveidot "Smart-ID" kontu, lai piekļūtu savam bankas kontam brīdī, kad drošības dēļ vairs nevarēja izmantot līdz tam populāro autentifikācijas līdzekli – kodu kartes. Taču sākotnēji izveidotais "Smart-ID" konts ir pamatkonts. Lai parakstītu dokumentus, ir nepieciešams kvalificētais "Smart-ID" konts, kas ietver arī elektronisko parakstu.

Lietotājiem, kam ir pieejams pamata konts, ir iespējams attālināti tikt arī pie kvalificētā "Smart-ID" konta. Ja neesi pārliecināts par to, kāda līmeņa konts ir Tavs "Smart-ID", to iespējams pārbaudīt, atverot sadaļu lietotnes izvēlnē "Lietotāja informācija". Ja tur rakstīts, ka šis ir "Smart-ID" konts ar kvalificētu elektronisko parakstu, tad nekas vairāk nav nepieciešams, lai parakstītu elektroniskos dokumentus. Tev ir kvalificētais "Smart-ID" konts.

Savukārt, ja nekad iepriekš neesi lietojis "Smart-ID" un tagad tev ir interese pamēģināt, ir jāveic šādas darbības:

  1. Lejupielādē "Smart-ID" bezmaksas lietotni no "Google Play" vai "App Store".
  2. Kad tas izdarīts, atver lietotni un nospied pogu "Reģistrēties".
  3. Izvēlies valsti.
  4. Izvēlies autentifikācijas metodi "Internetbanka vai bankas filiāle". Izvēlies banku un seko instrukcijām. Tu saņemsi norādi, ka, šādi reģistrējoties, lietotni varēsi izmantot tikai, lai piekļūtu internetbankai. Tas derēs šajā gadījumā. Izvēlies turpināt procesu.
  5. Noslēdzoties reģistrācijas procesam, Tev būs pieejams "Smart-ID Basic" jeb pamata konts.

Kad veiksmīgi izveidots pamata konts, to ir nepieciešams atjaunināt, lai "Smart-ID" būtu arī kvalificēts elektroniskais paraksts, kas ļautu parakstīt dokumentus. Te būs tālākie soļi, kā rīkoties:

  1. Atgriezies lietotnē. Atver izvēlni, kas atrodas kreisajā augšējā stūrī.
  2. Izvēlnes apakšā izvēlies "Iegūt kvalificēto kontu" un seko tālākajām norādēm.
  3. Kad lietotne piedāvā autentifikācijas metodes, izvēlies biometrisko identifikāciju un izpildi tālākās norādes.
  4. Kad process ir veiksmīgi pabeigts, tavā rīcībā ir jauns rīks ar kvalificēta elektroniskā paraksta sertifikātu. Tagad arī tu vari sākt parakstīt dokumentus elektroniski.

Kad ir izveidots Smart-ID kvalificēta e-paraksta konts, reģistrējies Dokobit portālā, lai bez maksas sāktu e-parakstīt savus dokumentus.

Vairāk par biometrisko identifikāciju vari uzzināt "Smart-ID" mājas lapā vai, noskatoties video "YouTube". Ja joprojām ir neskaidrības, ir iespējams sazināties ar "Smart-ID" klientu servisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!