Foto: Publicitātes foto
Kopīgu nekustamo īpašumu var iegādāties ne tikai dzīvojot laulībā, bet arī esot nereģistrētās attiecībās. Uzziniet, kas jāņem vērā, iegādājoties mājokli šādā situācijā!

Pieteikuma izskatīšana identiska kā laulātajiem

Piesakoties finansējumam mājokļa iegādei, banka vērtē mājsaimniecībā esošo faktisko kopdzīvi neatkarīgi no tā, vai pāris ir laulāts. Tādi gadījumi bankas praksē nav retums, un klientiem tas nerada nekādus mājokļa īpašuma iegādes sarežģījumus.

Pirms pieteikšanās finansējumam ieteicams izvērtēt, kāda ir optimālā summa, ko iespējams novirzīt ikmēneša maksājumam, kā arī apzināt potenciālos papildu izdevumus, kas saistīti ar jauno īpašumu – vai tie būs mazāki, līdzvērtīgi vai lielāki par šī brīža izdevumiem. Priekšstatu par savām finansiālajām iespējam var iegūt, izmantojot hipotekārā kredīta kalkulatoru, kas pieejams banku mājaslapās.

Līdzīgi kā laulībā esošiem partneriem, pieņemot lēmumu par finansējuma piešķiršanu, banka vērtēs mājsaimniecības ienākumus, abu partneru līdz šim uzņemtās saistības, apgādībā esošo skaitu un nepieciešamos līdzekļus viņu uzturēšanai. Lai saņemtu aizdevumu, ienākumiem jābūt regulāriem, pierādāmiem un paredzamiem ilgtermiņā. Par ienākumiem uzskata gan darba algu, gan dividendes, autoratlīdzības, pašnodarbinātā ienākumus, t.i., visa veida ienākumus, kas ir pierādāmi un prognozējami. Tādēļ, sākot domāt par šādu pirkumu, ir svarīgi pašiem apsvērt savas finanšu iespējas – kādi ir uzkrājumi, vai jūsu rīcībā ir pietiekami finanšu līdzekļi kredītu maksājumu un citu ikdienas tēriņu segšanai.

Abi darījumā iesaistītie saistības uzņemas līdzvērtīgi

Ja, dzīvojot nereģistrētās attiecībās, tiek iegādāts nekustamais īpašums, saistības būs jāuzņemas abiem. Kopīgu saistību uzņemšanās ir nopietns lēmums, tāpēc abām darījumā iesaistītajām personām rūpīgi jāiepazīstas ar visiem kredītlīguma nosacījumiem, lai būtu informēti par atbildību un iespējamām sekām, ja rodas grūtības veikt maksājumus. Tāpat jāatceras, ka saistību uzņemšanās ietekmēs katras personu kredītspēju, proti, iespējas uzņemties jaunas finanšu saistības būs ierobežotākas.

Pirmais solis uz jaunām mājām – konsultācija pie "Luminor" mājokļu eksperta, piesakies "Luminor" mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!