Foto: Shutterstock

Palielinās cilvēku interese par mājokļu īri ar izpirkuma iespējām, pētot tendences mājokļu tirgū, secina nekustamo īpašumu kompānija "Latio".

Interese par šādu darījuma veidu aug starp tiem, kuriem pietrūkst naudas pirmajai iemaksai, lai saņemtu kredītu bankā, vai arī cilvēks nevar kvalificēties hipotēkas saņemšanai.

Kā skaidro eksperti, darījums var realizēties divos veidos: pirmajā gadā pircējs īpašumu īrē par paaugstinātu īres maksu un pēc tam izpērk par atlikušo vērtību, īres maksājumu iekļaujot pirkuma summā. Otrajā gadījumā pircējs samaksā pirmo iemaksu 5-15% apjomā no pirkuma summas un turpmākos gadus līguma termiņa ietvaros maksā ikmēneša maksājumu. No šīs summas daļu veido īre un daļa tiek ieskaitīta pārdošanas (izpirkuma) cenā. Vairumā gadījumu izmaksas termiņš ir trīs gadi.

Lai gan daudziem potenciālajiem pircējiem šāds darījuma scenārijs var likties saistošs, jo nav nepieciešamas kredīta termiņsaistības vairāku desmitu gadu garumā, "Latio" speciālisti atgādina par vairākiem riskiem, kas abām pusēm jāņem vērā, lai izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem un pat tiesvedības.

Iespējamo problēmsituāciju piemēri

  • Ja īres termiņa laikā ar īpašumu kaut kas atgadīsies, vai cietušajai pusei būs pienākums turpināt pildīt līgumu?
  • Kas notiks ar samaksāto īres maksu, ja līgums tiks "lauzts"?
  • Ja īrnieks kavēs maksājumus, kādas izīrētajam būs iespējas pārtraukt līgumu?
Avots: "Latio"

"Īrei ar izpirkumu, protams, ir savas priekšrocības. Pircējam tā var būt mazāka pirmā iemaksa, salīdzinot ar to, kas nepieciešama bankas hipotēkai, bet pārdevējs var saglabāt sākotnēji noteikto pārdošanas cenu un saņemt regulārus maksājumus. Tomēr iesakām uz šo darījuma veidu skatīties pārdomāti un stingri vienoties par problēmsituāciju risinājumu," uzsver Latio" Īres projektu vadītāja Laura Bergmane.

Pircējam, pirms apsvērt šādu darījumu, ir jābūt 100% pārliecībai par stabilu finanšu situāciju izpirkuma termiņa laikā, viņa uzsver. "Mūsu redzeslokā ir nonākuši gadījumi, kad pircējs tomēr nespēj turpināt regulāros maksājumus, piemēram, ja nevar pārdot iepriekšējo īpašumu, ar kuru bija iecerēts segt jaunā īpašuma iegādi," stāsta Bergmane.

Viņa ieteic pārliecināties, ka līgumā iestrādāti tādi nosacījumi, kas samazinās īpašnieka vēlmi īpašumu izlikt pārdošanā gadījumā, ja tā tirgus vērtība būs pieaugusi – tas var būt, piemēram, adekvāts līgumsods.

"Atrisināt savstarpējās domstarpības, kad daļa summas jau ir apmaksāta, pusēm nav tik elementāri, jo šeit darbojas divi atsevišķi likumi, proti, īres attiecības starp izīrētāju un īrnieku regulē "Dzīvojamo telpu īres likums", bet uz pirkuma līgumu ir attiecināmas Civillikuma normas," skaidro Bergmane, norādot, ka abus līgumus apvienot vienā juridiski korektā darījumā spēj tikai zinošs nekustamo īpašumu speciālists, kurš iepriekš var paredzēt arī tādus problēmjautājumus, par kuriem darījuma gaitā nav iedomājies ne pircējs, ne pārdevējs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!