Foto: Shutterstock

Šā gada novembrī mājokļu tirgus svaru kausi nosvērušies pircēju virzienā, radot augsni diskusijai par iespēju pārdevējam samazināt noskatītā īpašuma cenu 10-20% robežās, izriet no nekustamā īpašuma kompānijas "Latio" jaunākā "Mājokļu pircēju pārliecības indeksa". Kā akcentē uzņēmuma speciālisti, sevišķi tas redzams privātmāju segmentā.

Lētāku īpašumu iegādei aktīvi tiek piesaistīts mazais mājokļu kredīts, palielinot to darījumu īpatsvaru, kas tiek veikti bez hipotēkas.

Pērk bez kredīta

"Latio" rēķina, ka, salīdzinot ar oktobri, novembrī ir pieaudzis to pircēju īpatsvars, kas mājokli iegādājas bez bankas finansējuma – novembrī tie bijuši 40% no visiem darījumiem.

Šādu darījumu dinamiku neuztur tikai cilvēki, kuriem to veikšanai ir savi līdzekļi, šajā kategorijā iekļaujas arī mazo mājokļa kredītu ņēmēji, kuri aizņemas summas ir līdz 20 tūkstošiem eiro. Šāda apjoma finansējums nav uzskatāms par hipotekāro kredītu. Lai gan pircēju, kas īpašumu pērk par savu naudu, kļuvis vairāk, lielākā daļa darījumu aizvien notiek ar bankas aizdevumu. Reģionos sevišķa interese novērota par mājokļiem renovētos projektos.

Pēc "Latio" novērojumiem, spert soli hipotekārā kredīta virzienā izvēlas tie pircēji, kuri noskatījuši īpašumu ar vērtību līdz 100 tūkstošiem eiro. Daļa cilvēku sākuši pieņemt lēmumus pēc vairāk nekā gadu ilgas nogaidīšanas, sekojot līdzi tirgus tendencēm un cerot uz situācijas stabilizēšanos. Vairākos gadījumos tas atmaksājies – šobrīd pārdevēji ir daudz elastīgāki attiecībā uz īpašuma cenas samazināšanu 10-20% robežās.

Pārdevēju paradigmas maiņa sevišķi novērota privātmāju īpašnieku rindās, teju uzreiz piekrītot cenas samazinājumam par desmito daļu. Ja parādās nopietns pircējs, īpašnieki gatavi runāt arī par vēl lielāku procentuālo cenas samazinājumu. Tas mudina pircējus rīkoties tagad, kamēr tirgū ir mazāka aktivitāte un pārdevēji – piekāpīgāki, klāsta "Latio".

Jūrmalas savrupmāju segmentā turpinās lejupslīdoša tendence piedāvājuma skaita ziņā, kas daļēji saistīta gan ar sezonālo ietekmi, turklāt īpašnieki iepriekš nepamatoti "pasteidzās" izlikt savu īpašumu pārdošanā, bet šobrīd plānus ir mainījuši. Ja šāda tendence turpināsies arī nākamā gada sākumā, cenas savrupmāju segmentā, visticamāk, nekritīs saglabāsies stabilas ierobežota piedāvājuma apstākļos.

“Latio” veidotais “Mājokļu pircēju pārliecības indekss”

Dati par novembri

  • 84 dienas
vidēji tik ilgs laiks bijis nepieciešams, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu;

  • 6%
mājokļu pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža;

  • 23%
pārdevēju ir prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu;

  • 0%
pircēju ir piedāvājuši augstāku cenu nekā norādīts sludinājumā;

  • 40%
darījumu notikuši bez hipotekāro kredītu piesaistes;

  • 9%
par tik izdevīgāk šobrīd mājokli ir īrēt nekā pirkt (salīdzinot divu istabu dzīvokļi jaunajos projektos ar platību 40-70 m² potenciālo vidējo ikmēneša hipotekārā kredīta maksājumu ar aizdevuma termiņu uz 25 gadiem ar sludinājumos norādīto vidējo īres cenu novembrī vienā no pieprasītākajām Rīgas apkaimēm).

Avots: “Latio”

Rīgā sarūk piedāvājums

Savukārt Rīgā, pēc kompānijas analītiķu aplēsēm, piedāvājums dzīvokļu jomā sarucis gandrīz par ceturto daļu (23%), pārdošānā bija 3390 dzīvokļi

39% piedāvājuma veidoja jauni mājokļi apkaimēs, savukārt 48% dzīvokļu bija pieejami iegādei sērijveida projektos. Atlikušo piedāvājuma daļu veidoja mājokļi jauno projektu otrreizējā tirgū, kā arī mājokļi pirmskara ēkās.

“Latio” atzīmē, ka ievērojamu daļu pārdošanā esošo dzīvokļu sērijveida ēkās veido īpašumi, kas pieder krievu tautības cilvēkiem. Nereti tie ir apmierinošā vai sliktā stāvoklī, bez remonta. Šādu mājokļu īpašnieki izliek savu īpašumu pārdošanā lielākoties divu iemeslu dēļ – vai nu grasās pamest Latviju, vai arī saņēmuši konkrēto dzīvokli mantojumā. Kompānijas speciālisti ir secinājuši, ka daudzos gadījumos īpašnieka cenas ekspektācijas neatbilst tirgus realitātei.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!