Foto: LETA

Potenciālie īpašumu pircēji ir kļuvuši redzami optimistiskāki par kredītu procentu likmēm, tomēr ir pāragri domāt, ka mājokļu tirgus atgriežas līmenī, kāds bija pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, atzīst "Latio" darījumu vadītāja Sandra Rauza.

Inflācijai saglabājoties pozitīvai, iedzīvotāju maksātspēja nav būtiski uzlabojusies, turklāt gada griezumā nedaudz sarucis mājsaimniecību noguldījumu apjoms. "Dzīve nenoliedzami kļuvusi dārgāka, ietekmējot cilvēku pirktspēju, kas nesniedzas līdz vēlamajai nākotnes vīzijai," viņa norāda, piebilstot, ka "Euribor" vairs nav galvenais faktors lēmumu pieņemšanas procesā – pircējus vairāk sākusi iespaidot trauslā ģeopolitiskā situācija, par ko arvien biežāk tiek runāts medijos.

Par tirgus disbalansu, norādot uz sagrozītu pārdevēju izpratni par reālo tirgus situāciju, liecina vēl kāda tendence. Jo ilgāku laiku īpašnieks pavadījis pārdevēja lomā, elastīgi izskatot potenciālo pircēju cenu piedāvājumus, jo labprātāk apsver cenas samazināšanas jautājumus, reaģējot uz reālo pirktspēju. Savukārt īpašnieki, kas tikai iejūtas pārdevēja lomā, joprojām cenšas startēt ar paaugstinātām cenām, liecina "Latio" novērojumi.

Daļa pārdevēju, kas ilgu laiku mēģinājuši tirgū realizēt sev piederošo nekustamo īpašumu pašu spēkiem, un tikai tagad nonākuši pie lēmuma sadarboties ar nekustamā īpašuma profesionāļiem, uzskata, ka šādā veidā spēs pārdot īpašumu par 2021. gada cenām. Realitātē darījumi par šādām summām vairs nenotiek, un to apzinās arī pircēji, sekojot līdzi aktuālajām tirgus cenām. Ja īpašuma cena ir neadekvāti augsta tirgum, intereses nebūs, pārdošanā piesaistot pat labāko nekustamo īpašumu jomas speciālistu," akcentē "Latio" Jūrmalas filiāles darījumu vadītājs Romāns Aleksandrovs.

Pēc "Latio" datiem, februārī tā dēvēto jauno projektu pirmreizējā tirgū Rīgā iegādei bija pieejami 1374 dzīvokļi - par 3% vairāk nekā janvārī. Vidējās cenas iekštelpu platībām mājokļu jauno projektu mājokļu sludinājumos nemainīgi saglabājušās ap 2760 eiro par kvadrātmetru, savukārt faktiskajos darījumos samazinājušās par 2,5%, līdz 2445 eiro/m².

Veicinot ātrāku lēmumu pieņemšanu potenciālajiem pircējiem, jauno projektu attīstītāji arvien aktīvāk nāk klājā ar dažādiem īpašajiem piedāvājumiem. Piemēram, pērkot dzīvokli projektā "Mežaparka lofti", attīstītājs gadu apmaksās īpašuma komunālos rēķinus, savukārt iegādājoties dzīvokli Teikas projektā "Harmony Home", jaunajam īpašniekam divus gadus nebūs jāmaksā par apkuri. Citi populāri piedāvājumi ietver cenā iekļautas iebūvētās virtuves, auto stāvvietas un mantu glabātuves.

Redzamākas cenu izmaiņas faktiskajos darījumos novērotas Rīgas jauno projektu otrreizējā tirgū – februārī vidējā cena darījumos ar iekštelpu platībām samazinājusies par 10%. Balstoties uz noslēgto darījumu datiem, kvadrātmetrs jauno projektu otrreizējā tirgū Rīgas apkaimēs vidēji maksā 1800 eiro, savukārt Rīgas centrā vidējā cena mēneša laikā palielinājusies par 8%, sasniedzot 2800 eiro/m².
Sērijveida ēkās vidējās cenas darījumos izmaiņas neuzrāda, atzīmē "Latio". Cena par kvadrāmetru joprojām pārsniedz 1000 eiro, savukārt centra apkaimē šādi dzīvokļi tika pārdoti vidēji par 1415 eiro/ m². Pircēju uzmanības centrā lielākoties ir divistabu dzīvokļi, tomēr arvien biežāk darījumu vadītāji novēro interesi par mājokļiem ar vairākām guļamistabām.

Aktīvi februāris pagājis arī reģionos. Jelgavas reģionā atgriežas pircēju interese par apbūves zemēm ar mērķi tuvākajā nākotnē celt savu māju, ņemot vērā zemo privātmāju piedāvājumu. Tāpat palielinājusies iedzīvotāju interese par īpašumiem ar cenu virs 150 tūkstošiem eiro.

Darījumi vadītāji novērojuši: piekrītot izsniegt hipotekāro kredītu zemākas kvalitātes īpašumiem, vienlaikus tiek celtas banku prasības, mudinot jauno īpašnieku ņemt kredītu īpašuma atjaunošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!