Foto: European Commission Audiovisual service 2024

Kamēr Ukrainas valsts budžets, lielākoties, aiziet valsts aizsardzībai karā pret Krieviju, citas budžeta vajadzības palīdz nosegt Ukrainas rietumu sabiedrotie. Piektdien Kijivā darba vizītē ieradās Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents un Eiropas Savienība (ES) tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis ("Jaunā Vienotība"), kurš Ukrainas amatpersonām apliecināja - ES ukraiņu sabiedrotajiem palīdzēs līdz uzvarai.

Marta otrajā pusē ES veiks pirmo maksājumu Ukrainai 4,5 miljardu eiro apmērā no kopumā 50 miljardu eiro atbalsta, kurus Ukraina saņems četru gadu laikā. Šo pirmo maksājumu Ukraina varēs izmantot pēc saviem ieskatiem budžeta pozīcijām, kur tas ir visvairāk vajadzīgs, savukārt jau nākamie maksājumi, kurus Ukraina saņems ik pēc trim mēnešiem, būs domāti konkrētiem mērķiem un reformām, piemēram, cīņai pret korupciju. Šo finansējumu arī nedrīkst izmantot militāriem mērķiem.

"Šobrīd virzās uz priekšu gan jautājumi par finansiālo palīdzība Ukrainai, gan tirgus liberalizācijas pasākumi un citi jautājumi, kas skar Ukrainu un Eiropas Savienību. Man bija svarīgi pārrunāt ar Ukrainas valdības pārstāvjiem, kādas ir nepieciešamības no Ukrainas puses un ko mēs varam darīt no savas puses. Protams, kaut kādā mērā katra šāda vizīte ir veids kā demonstrēt ES klātbūtni Ukrainā un atbalstu," portālam "Delfi" Kijivā atzina Dombrovskis.

Ukrainai beidzas nauda

Vizītes sākumā Dombrovskis apmeklēja Kijivas Ekonomikas skolu, kur atbildēja arī uz studentu jautājumiem. Skolas prezidents Timofijs Milovanovs sarunas sākumā uzsvēra, ka Ukrainas budžetā šobrīd ir 37 līdz 40 miljardu ASV dolāru iztrūkums, tāpēc Krievijas uzsāktā kara plosītā valsts ļoti gaida ES atbalstu. Naudas trūkums ir tik katastrofāls, ka jau drīzumā valsts aparātam var aptrūkties līdzekļi algu izmaksai.

Vairāki Kijevas Ekonomikas skolas studenti Dombrovskim jautāja, kad Ukraina varētu saņemt ES naudu, kāds būs maksājumu grafiks un summas. Vaicāts, cik ilgi Eiropas Savienība atbalstīs Ukrainu, Dombrovskis noteikti atbildēja: "Līdz Ukrainas uzvarai, lai arī ko tas prasītu".

Arī pēc tikšanās ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu preses konferencē Dombrovskis vēlreiz uzsvēra, ka ES turpinās atbalstīt Ukrainu, lai arī ko tas prasītu. "Mēs esam pārliecināti par šo apņemšanos kā vēl nekad, it īpaši tagad, kad Ukraina iesoļo šī nežēlīgā kara trešajā gadā," piebilda Eiropas Komisijas viceprezidents. Kopumā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ES jau ir atbalstījusi Ukrainu ar 88 miljardiem eiro un turpinās to darīt.

Vienlaikus Dombrovskis uzsvēra, ka pēdējo divu gadu laikā ES Ukrainai jau ir piegādājusi kara materiālus kopumā 28 miljardu eiro vērtībā, un šis atbalsts vēl pieaugs. Šogad vien tas būs vēl 21 miljards eiro.

Foto: European Commission Audiovisual service 2024

Pretgaisa sistēmas uzņēmējdarbības drošībai

Atbildot uz "Delfi" jautājumu, kā Ukraina pati plāno pildīt valsts budžetu, nepaļaujoties tikai uz sabiedroto atbalstu, Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļš atbildēja, ka viss valsts budžets, kas pirms kara bija paredzēts dažādām nozarēm, tagad aiziet valsts aizsardzībai. "Diemžēl teritorijas, kas ir okupētas vai arī nesen atbrīvotas no okupācijas, rada milzīgus zaudējumus Ukrainas budžetam. Vienlaikus Ukrainas iekšzemes kopprodukts pērn pieauga par pieciem procentiem, un tas ir noticis, tieši pateicoties mūsu sabiedroto palīdzībai. Eiropas Savienības finansiālā palīdzība ļauj attīsties Ukrainas uzņēmējdarbības videi," sacīja Ukrainas premjers, piebilstot, ka brīva Ukrainas preču kustība ir nevis peļņas, bet gan Ukrainas uzņēmēju un valsts izdzīvošanas jautājums.

Vienlaikus Šmihaļš norādīja - jo vairāk Ukraina saņems pretgaisa aizsardzības sistēmas, jo drošāk jutīsies valstī esošie uzņēmēji, pieaugs investīcijas un attīstīsies dažādas industrijas, kas kopumā palīdzēs Ukrainai pašai pildīt savu budžetu.

Kā "Delfi" atzina Dombrovskis, liela daļa jautājumu, kurus viņš pārrunāja ar Ukrainas amatpersonām, skāra nevis finansiālo, bet tieši militāro palīdzību. "Jautājumi par militāro palīdzību sarunās visu laiku bija klātesoši. Ukrainas puse uzsvēra, ka visu laiku cīnās ar munīcijas trūkumu. No Eiropas Savienības puses ir programma, kas paredz piegādāt Ukrainai vienu miljonu lādiņu gadā, tomēr munīcijas ražošana nevirzās uz priekšu tik ātri, kā sākumā bija cerēts. Tāpēc paralēli Čehija uzsāka iniciatīvu, lai nodrošinātu lādiņu īstermiņa piegādes. Tie ir potenciāli 850 000 lādiņu. Bet arī Eiropā ir jākāpina ražošanas kapacitāte, un Ukraina līdz gada beigām saņems vienu miljonu lādiņu. Jau tuvākajos gados Eiropa varēs ražot 1,4 miljonus lādiņu gadā, lai mēs varētu turpināt sniegt šādu atbalstu Ukrainai," skaidro Dombrovskis.

Kontrolēta palīdzība

"Delfi" jau rakstīja, ka 1. februārī ES beidzot apstiprināja finansiālu palīdzības programmu Ukrainai. Visas 27 ES dalībvalstis ir apstiprinājušas 50 miljardu eiro atbalstu Ukrainai. Iepriekš pret to iebilda Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns. Četru gadu programmas ietvaros 39 miljardus eiro plānots piešķirt Ukrainas valsts budžeta atbalstam, bet astoņi miljardi paredzēti īpaša investīciju instrumenta veidā.

Ukrainai piešķirtie 50 miljardi eiro būs gan dotāciju, gan aizdevumu veidā. Dotācijas tiks mobilizētas, izmantojot jaunu īpašu instrumentu, kas ierosināts saistībā ar daudzgadu finanšu shēmas (DFS) vidusposma novērtēšanu. Aizdevumi tiks garantēti, izmantojot rezervi, kas līdzīga pašreizējam finansējumam no instrumenta "Makrofinansiālā palīdzība +".Mehānisms arī paver iespējas izmantot citu līdzekļu devēju iemaksas, kā arī ieņēmumus no iesaldētajiem un imobilizētajiem Krievijas aktīviem kā ieguldījumu Ukrainas atveseļošanā un atjaunošanā. Pašlaik tiek strādāts pie Krievijas līdzekļu iespējamas izmantošanas Ukrainas atveseļošanai un atjaunošanai.

Mehānismam un tā īstenošanai tiks izmantots stingrs pārredzamības, revīzijas un kontroles satvars, lai nodrošinātu ES finanšu interešu aizsardzību. Pirmkārt, plānā paredzēto reformu ietvaros ir būtiski jāuzlabo Ukrainas valsts revīzijas un kontroles sistēmas. Otrkārt, Komisija jebkurā projekta cikla posmā varēs veikt ar plāna īstenošanu saistīto projektu pārbaudes. Treškārt, īpaša neatkarīga revīzijas padome palīdzēs Komisijai, regulāri ziņojot par mehānisma mērķu sasniegšanai izlietoto līdzekļu izmantošanu un sniedzot ieteikumus Ukrainai.

_______________________
*"Delfi" vizīti Ukrainā apmaksāja Eiropas Komisija. Par publikācijas saturu pilnībā atbild "Delfi".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!