Foto: Vida Press
Spānijas pilsētā Barselonā atklāts jaunākais pasaules klases Eiropas superdators "MareNostrum 5", "Delfi" informēja Eiropas Komisijā.

Tas ir viens no 10 jaudīgākajiem superdatoriem pasaulē, kurš izvietots Barselonas Superdatošanas centrā. Plānots, ka no marta tas būs pieejams plašam Eiropas zinātnieku un rūpniecības nozares lokam.

"MareNostrum 5" maksimālā datošanas jauda ir 314 petaflopi jeb 314 miljoni miljardu aprēķinu sekundē. Tas ir arī zaļākais superdators Eiropā, kurš būs ļoti energoefektīvs, pilnībā darbināms ar ilgtspējīgu enerģiju.

Siltums, ko tas ģenerē, tiks izmantots, lai apsildītu ēku, kurā tas atrodas.

"MareNostrum 5" ir viena no inovatīvākajām superdatošanas sistēmām pasaulē, kas īpaši paredzēta sarežģītu zinātnisku problēmu risināšanai. Tas palīdzēs virzīt uz priekšu Eiropas darbu vairākās jomās. Piemēram, tas palīdzēs Eiropas medicīniskajiem pētījumiem, atbalstot zāļu un vakcīnu izstrādi, veicot vīrusu izplatīšanās simulācijas. To var izmantot arī tradicionāliem superdatošanas lietojumiem tādās jomās kā klimata pētniecība, inženierzinātne, materiālzinātne un Zemes zinātne.

Jaunās sistēmas iegādē un uzturēšanā kopumā tiks investēti vairāk nekā 151 miljons eiro, no kuriem 50% nāk no ES un 50% no Spānijas vadīta konsorcija, kurā piedalās arī Portugāle un Turcija.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!