Foto: Publicitātes foto
Eiropas Komisija rosinājusi konkrētas darbības, kas šogad pievērsīsies jauniešu problemātikai piecās viņiem ļoti būtiskās rīcībpolitikās: veselība un labklājība, vide un klimata pārmaiņas, izglītība un apmācība, starptautiskā sadarbība un Eiropas vērtības, nodarbinātība un iekļaušana.

"2022. gads bija Eiropas Jaunatnes gads jauniešiem. Tas tika veidots kopā ar jauniešiem. Arī nākamajiem gadiem vajadzētu būt viņu gadiem. Eiropas jauniešiem ir vienreizējs redzējums un interese par politiskiem lēmumiem. Ir svarīgi, lai viņu balss būtu labi dzirdama arī gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kam ir būtiska nozīme Eiropas nākotnē," uzsvēris Priekšsēdētājas vietnieks jautājumos par mūsu eiropeisko dzīvesziņu Margaritis Shins.

Plānots, ka Eiropas Komisija:

- atbilstoši Eiropas Universitāšu stratēģijai virzīs uz priekšu darbu pie kopīga Eiropas grāda panākšanas 2024. gadā;
- izmantojot ES ārējās darbības Jaunatnes dialoga platformu, izveidos platformu regulāram dialogam un konsultācijām ar jaunatnes organizācijām visā pasaulē;
- 2024. gadā atjauninās stažēšanās kvalitātes sistēmu, pievēršoties problēmām, arī atalgojuma taisnīgumam un sociālās aizsardzības piekļūstamībai;
- publicēšanai 2024. gadā sagatavos pamatnostādnes par labbūtību skolās;
- uzrunās jauniešus klimata un demokrātijas kampaņā, ko Komisija rīko pirms 2024. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām;
- palielinās jauniešu brīvprātīgā darba iespējas zaļās pārkārtošanās jomā, papildinot 2024. gada Eiropas Solidaritātes korpusa uzaicinājumu pamatprogrammā "Apvārsnis Eiropa";
- turpinās īstenot iniciatīvu ALMA ("tiecies, mācies, apgūsti, sasniedz"), lai palīdzētu nelabvēlīgā situācijā esošiem 18–29 gadus veciem jauniešiem integrēties sabiedrībā un darba tirgū tādā procesā kā ar darbu saistīta mācību pieredze ārzemēs.

Iecerēts, ka Eiropas Jaunatnes nedēļa 2024 šogad notiks divus mēnešus pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, 12.–19. aprīlī, un galveno uzmanību tajā veltīs demokrātiskai līdzdalībai un vēlēšanām. Nedēļā ar virkni pasākumu visā Eiropā tiks atzīmēta un veicināta jauniešu iesaiste, līdzdalība un aktīvs pilsoniskums.

Savukārt Inovācijas, pētniecības, kultūras, izglītības un jaunatnes komisāre Iliana Ivanova akcentējusi, ka "jaunieši ir ne vien rītdienas līderi, bet arī šodienas pārmaiņu īstenotāji. Viņu iesaiste ir izšķirīgi svarīga, jo viņi dzīvos ar mūsu lēmumu sekām. Tāpēc mēs dodam viņiem lielāku ietekmi ES politikas nostādņu veidošanā un pievēršamies viņu bažām viņiem svarīgās jomās. Tā ir mūsu apņemšanās veidot labāku nākotni nākamajai paaudzei".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!