Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena aizsākusi stratēģisko dialogu par lauksaimniecības nākotni – jaunu forumu, kura uzdevums ir veidot kopīgu redzējumu par ES lauksaimniecības un pārtikas sistēmas nākotni.

Stratēģiskais dialogs, kuru priekšsēdētāja izziņoja savā 2023. gada runā par stāvokli Eiropas Savienībā, būs vērsts uz dialoga dalībnieku aktualizētajām problēmām un iespējām, proti, jautājumiem, kā nodrošināt pietiekami augstu dzīves līmeni lauksaimniekiem un lauku kopienām, kā atbalstīt lauksaimniecību mūsu planētas un tās ekosistēmu robežās, kā izmantot plašās iespējas, ko paver zināšanas un tehnoloģiskā inovācija, un kā gādāt par plaukstošu ES pārtikas sistēmas nākotni konkurētspējīgā pasaulē.

Par dialoga vadītāju, pateicoties ilggadīgai pieredzei, īpaši Vācijas federālās valdības "Lauksaimniecības nākotnes komisijas" priekšsēdētāja amatā, iecelts profesors Pēters Štrošneiders.

Stratēģiskais dialogs pulcinās kopā galvenās ieinteresētās personas, kuras pārstāv visu agropārtikas ķēdi un kuru vidū ir lauksaimnieki, kooperatīvi, agropārtikas uzņēmumi un lauku kopienas, kā arī nevalstiskās organizācijas un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus, finanšu iestādes un akadēmiskās aprindas.

Pēc atklāšanas sanāksmes, kas notiks 2024. gada pirmajā pusē, tiks organizēta virkne tematisku sanāksmju.

Šajā procesā piedalīsies Padome un Eiropas Parlaments, un dialoga vadītājs profesors Štrošneiders regulāri informēs abas iestādes par dialogu un iesaistīsies viedokļu apmaiņā ar tām.

Dialoga mērķis ir, apvienojot dažādus skatpunktus, palīdzēt rast jaunus risinājumus un līdz 2024. gada vasarai vienoties par kopīgu redzējumu par ES lauksaimniecības un pārtikas nozares nākotni. Dialoga vadītājs sadarbībā ar tā dalībniekiem noteiks formātu, kādā publiskos dialoga secinājumus.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena: "Ir pienācis laiks lauksaimniekiem, lauku iedzīvotājiem un visiem citiem ES agropārtikas ķēdes dalībniekiem vienoties par jaunu skatījumu uz pārtikas un lauksaimniecības nozari. ES lauksaimnieki un pārtikas rūpniecība sagādā iedzīvotājiem veselīgu un kvalitatīvu pārtiku un sniedz būtisku ieguldījumu ekonomikā, īpaši lauku apvidos. Tāpat jāpiemin lielie pūliņi virzīt uz priekšu mūsu kolektīvo zaļo un digitālo pārkārtošanos. Taču tajā pašā laikā tiem nākas saskarties ar visdažādākajām problēmām, sākot ar klimata pārmaiņām un beidzot ar inflāciju un tirgus svārstībām. Ar šo stratēģisko dialogu mēs radām forumu, kura uzdevums ir izstrādāt skaidru nākotnes redzējumu, kas dotu labumu itin visiem."

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !