Foto: Shutterstock
Ir audzis pieprasījums pēc alternatīvā finansējuma nekustamo īpašumu attīstībai, liecina alternatīvā finansējuma un finanšu konsultāciju sniedzēja "Capitalia" dati.

Uzņēmums 2022. gadā izsniedzis 1,8 miljonus eiro būvniecības projektiem visā Latvijā, kas ir par 393% vairāk nekā 2021.gadā.

Pēc tā novērojumiem, tendence turpinās arī šogad, kad pirmajos divo mēnešos ar alternatīvā finansējuma palīdzību realizāciju sākti jau trīs projekti. Visbiežāk alternatīvais finansējums tiek piesaistīts dzīvokļu namu un privātmāju apbūves gabalu attīstībai.

Līdz šim "Capitalia" specializējusies salīdzinoši nelielu projektu finansēšanā, kur nepieciešamais kredīts ir līdz 500 tūkst. eiro pret nekustamā īpašuma ķīlu.

"Nekustamo īpašumu attīstīšana ietver plašu projektu spektru, sākot ar neliela zemes īpašuma sadalīšanu apbūves gabalos līdz pat apjomīgu daudzdzīvokļu namu kompleksu būvniecībai. Apjomīgi projekti nereti ietver arī augstākus būvniecības, inflācijas un finansējuma riskus, tādēļ savu mērogu "Capitalia" audzē pakāpeniski. Kapitāla intensitātes un garo projektu realizēšanas termiņu dēļ apjomīgu projektu finansēšanai vairāk piemērots būs banku vai investīciju fondu finansējums. Arī īres namu finansēšanai ilgtermiņā piemērotāks būs banku finansējums zemākas procentu likmes dēļ, taču "Capitalia" kredīts var noderēt būvniecības fāzē līdz darbu pabeigšanai. Jāpiemin, ka banka, visticamāk, piedāvās labākus ilgtermiņa aizdevuma nosacījumus, ja objekts jau ir pabeigts un nodots ekspluatācijā, tādēļ īres namu attīstīšanai nereti sākotnēji izmanto alternatīvo finansējumu, pēcāk to refinansējot uz banku," klāsta "Capitalia" Finansēšanas nodaļas vadītājs Artūrs Soročenkovs.

Pieaug interese no reģionāliem attīstītājiem Liepājā, Valmieras novadā, Salaspilī un citās pilsētās. Piemēram, kopš 2022. gada marta "Capitalia" vairākās kārtās ir finansējusi "Lion estate" projektus, kas darbojas Liepājas pusē. Savukārt aprīlī tā izsniedza aizdevumu Valmieras novada projekta "Smailes" realizācijai, kur būvniecības darbi jau ir pabeigti un pašlaik veiksmīgi noris dzīvokļu realizācija. "Reģionālie projekti nereti ir mazāka apjoma, kas attiecīgi ietver arī mazāk risku gan būvniecības procesā, gan finansējuma piesaistē. Reģionā jauno projektu īpatsvars ir daudz zemāks nekā Rīgas apkārtnē, kā rezultātā pieprasījums pēc dzīvokļiem jaunuzceltās vai renovētās mājās ir tikpat augsts, kas paver lieliskas izaugsmes iespējas arī mazākiem attīstītājiem reģionā," atzīmē Soročenkovs.

"Capitalia" kopumā ir finansējusi apgrozāmos līdzekļus un kapitāla investīcijas vairāk nekā 5000 uzņēmumiem, ieguldot vairāk nekā 90 miljonus eiro to attīstībā. Papildus aizdevumiem un riska kapitālam tā piedāvā uzņēmumiem arī profesionālas konsultācijas biznesa pārdošanai un finansējuma piesaistei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!