Foto: LETA
ASV inflācijas līmenis jūnijā noslīdēja līdz vairāk nekā divu gadu zemākajam līmenim, kas ir būtisks solis ceļā uz dzīves dārdzības sarukumu un, iespējams, arī procentu likmju kāpuma beigām ASV, raksta "Bloomberg".

Patēriņa cenu inflācija jūnijā 3% apmērā ir tikai trešdaļa no līmeņa, ko tā sasniedza pirms gada, kad tā bija augstākā pēdējo četru gadu desmitu laikā. Arī citi dati, ko publicējusi ASV valdība, liecina par pozitīvu pavērsienu cīņā ar inflāciju.

"Bloomberg" aptaujātie ekonomisti gan norāda, ka tas obligāti nenozīmē, ka cīņa pret cenu kāpumu ir beigusies, jo Federālās rezerves mērķis bija sasniegt inflācijas līmeni 2% robežās.

Tomēr tagad pastāv lielāka iespēja, ka 26. jūlija kāpums, kas panāktu ASV likmes pieaugumu līdz 5,5%, varētu būt pēdējais uz kādu laiku.

"Jaunie dati varētu dot Federālajai rezervei iemeslu diskutēt par to, vai pēc šī mēneša ir nepieciešami turpmāki likmju paaugstinājumi," raksta Oksfordas ekonomikas galvenais ASV ekonomists Raiens Svīts. "Šis stingrāku pasākumu cikls, visticamāk, tuvojas beigām."

Vienlaikus pastāv bažas, ka procentu likmju kāpināšanas beigas varētu ļaut inflācijai atkal strauji uzlekt augšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!