Foto: Shutterstock
Latvijā patēriņa cenas šogad novembrī salīdzinājumā ar oktobri varētu būt samazinājušās par 0,1-0,3%, kas nozīmē, ka gada inflācija bijusi 2,8-3% apmērā, prognozēja banku analītiķi.

"Swedbank" ekonomiste Linda Vildava sacīja, ka novembrī, salīdzinot ar oktobri, patēriņa cenas varētu būt samazinājušās par 0,1%, tādējādi gada inflācija – šā gada novembris salīdzinājumā ar pagājušā gada novembri – bijusi apmēram 3% līmenī.

"Samazinājumu mēneša laikā galvenokārt varētu būt noteicis degvielas cenu samazinājums naftas cenas krituma ietekmē, taču cenu iegrožojoša ietekme, visticamāk, būs arī apģērbu un apavu un atpūtas pakalpojumu cenām. Savukārt neliels cenu paaugstinošs efekts varētu būt pārtikas cenām," skaidroja Vildava.

Savukārt "SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis prognozēja, ka novembrī patēriņa cenas salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi varētu būt sarukušas par 0,3%, gada inflācijai veidojot 2,8%.

"Sadārdzināšanās gaidāma pārtikai un pakalpojumos. Savukārt kritumam jāparādās apģērbu un apavu segmentos, kā arī degvielas cenās. Siltumenerģijas cenās izmaiņas nav gaidāmas," sacīja Gašpuitis.

Centrālā statistikas pārvalde datus par patēriņa cenu izmaiņām septembrī paziņos pirmdien, 10. decembrī.

Jau vēstīts, ka šogad oktobrī salīdzinājumā ar septembri Latvijā patēriņa cenas pieauga par 0,7%, bet gada inflācija – šogad oktobrī salīdzinājumā ar 2017. gada oktobri – saglabājās 3,2% līmenī. Savukārt 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, oktobrī audzis par 2,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!